Ştiri pe scurt: Clasamentul după trei runde la prima ediţie a Festivalului internaţional de şah "Open Iaşi"

(Muhannad Fala'ah / Getty Images)
Epoch Times România
13.05.2014

Nu mai puţin de 7 şahişti români şi 9 străini au acumulat punctaj maxim după disputarea a trei runde la prima ediţie a Festivalului internaţional de şah ''Open Iaşi'', dotat cu premii de 25.000 euro. În clasament, pe primul loc se află rusul Igor Lisij, urmat de ungurul Peter Prohaszka şi de românul Mircea-Emilian Pârligras, toţi cu câte 3 puncte. Punctaj maxim au mai acumulat Vlad-Cristian Jianu, Marius Manolache, Tiberiu Marian Georgescu, Irina Bulmaga, Alin Berescu şi Daniel Baratosi.

* Constantin Popescu, tatăl fostului internaţional de fotbal Gheorghe Popescu, a murit în urma unui infarct, în noaptea de luni spre marţi, la locuinţa sa din municipiul Calafat, judeţul Dolj, au declarat surse apropiate ale familiei. Potrivit apropiaţilor, Constantin Popescu a suferit foarte mult în ultima perioadă din cauza situaţiei în care se află fiul său, condamnat cu executare în Dosarul Transferurilor la 3 ani, o lună şi 10 zile de închisoare.

* Alpinistul Cristian Niculescu Ţâgârlaş, avocat de profesie, şi partenerul său de escaladă, profesorul Cosmin Andron, sunt pregătiţi să urce pe vârful McKinley din Alaska (SUA), în încercarea de a se clasa în topul "seven summit" al celor peste 300 de alpinişti care au urcat pe cele mai înalte piscuri montane şapte continente.

* Primăria municipiului Ploieşti a fost acţionată în judecată de Asociaţia comunitară "Lupii Galbeni" 2012 pentru recuperarea primelor restante în valoare de aproximativ 1,2 milioane de euro din totalul de trei milioane de euro pe care administraţia locală trebuie să le acorde echipei de fotbal Petrolul Ploieşti pentru performanţele sportive obţinute.

* Echipa Universităţii 'Constantin Brâncuşi' din Târgu Jiu a câştigat Campionatul Universitar de tenis, organizat de Student Sport şi găzduit în weekend de Centrul Naţional de Tenis din Bucureşti. La turneul final au mai participat Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, Universitatea ''A. I. Cuza'' din Iaşi şi Universitatea ''Babeş Bolyai'' din Cluj-Napoca, după ce la startul competiţiei s-au aliniat în total 16 universităţi.

* Oscar Tabarez, selecţionerul echipei Uruguayului, a anunţat luni o preselecţionată de 25 de jucători în vederea Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia, din care fac parte atacanţii Luis Suarez (FC Liverpool) şi Edinson Cavani (Paris SG), în timp ce Sebastien Abreu, semifinalist şi atracţia Mondialului din 2010, lipseşte de la apel. Între cei 25 se numără şi mijlocaşul Alvaro Pereira, fost la CFR Cluj.

* Selecţionerul Elveţiei, Ottmar Hitzfeld, a prezentat marţi un lot de 23 de jucători omogen şi fără surprize, în care portarul Diego Benaglio şi tânărul mijlocaş ofensiv Xherdan Shaqiri vor fi vârfurile de lance la Cupa Mondială de fotbal ediţia 2014.

* Panama va investi 250 milioane dolari dacă va câştiga organizarea ediţiei a 23-a a Jocurilor Centroamericane şi Caraibelor din 2018, la care aspiră de asemenea Puerto La Cruz (Venezuela) şi Barranquilla (Columbia), relatează EFE.

* Selecţionerul Germaniei Joachim Loew îşi va duce la bun sfârşit contractul cu federaţia germană de fotbal până în 2016, chiar dacă un titlu mondial în Brazilia ar putea fi momentul oportun pentru retragerea de la cârma Mannschaft, relatează agenţia Reuters.

* Federaţia internaţională de nataţie (FINA) i-a aplicat o suspendare de 16 luni înotătoarei ruse Iulia Efimova, deţinătoarea a trei titluri de campioană mondială, care a fost depistată pozitiv la un steroid, cu ocazia unui control antidoping efectuat pe 31 octombrie 2013.

* Ministrul Minelor şi Energiei din Brazilia, Edison Lobao, a negat orice posibilitate de raţionalizare a energiei electrice pe durata Cupei Mondiale de fotbal, competiţie care se va disputa în 12 oraşe braziliene, între 12 iunie şi 13 iulie.

* Major League Soccer (MLS), liga profesionistă americană de fotbal, a vândut drepturile de televizare pentru o perioadă de 8 ani în schimbul unei sume estimată de media americană la circa 720 milioane dolari, relatează Reuters.

* Poliţia germană a arestat un presupus şantajist care îl ameninţa pe fostul preşedinte al clubului Bayern München, Uli Hoeness, că îi va face 'viaţa grea" în închisoarea în care acesta urmează să-şi ispăşească sentinţa de 3 ani şi jumătate pentru evaziune fiscală.

* Antrenorul Marco Silva a încheiat colaborarea cu clubul portughez de fotbal Estoril, după trei sezoane memorabile în care a reuşit promovarea în prima ligă, apoi în Europa League şi a egalat cea mai bună clasare din istoria clubului, relatează agenţia EFE.

* Tenismanul japonez Kei Nishikori, nr. 9 mondial, şi-a anunţat retragerea din turneul Masters 1000 de la Roma din cauza durerilor de la şold, care l-au constrâns să abandoneze în finala de duminică de la Madrid, relatează agenţia EFE.

* Secretarul general al Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), Jerome Valcke, a declarat luni că este pregătit pentru un "nou ciclu" alături de Joseph Blatter, care şi-a exprimat la sfârşitul săptămânii trecute intenţia de a candida pentru un al cincilea mandat fără a-şi anunţa oficial intenţia.

* Echipa de fotbal AC Milan, aflată la finalul unuia dintre cele mai slabe sezoane din ultimii ani, poartă negocieri cu antrenorul italian Luciano Spalletti, pe care doreşte să-l angajeze în locul olandezului Clarence Seedorf.

* Fundaşul lateral spaniol César Azpilicueta a fost ales cel mai bun jucător al echipei Chelsea în acest sezon de către coechipierii săi şi de staff-ul tehnic condus de José Mourinho, relatează agenţia EFE.

* Victor Valdes, portarul echipei de fotbal FC Barcelona, care a suferit o ruptură a ligamentului încrucişat anterior al genunchiului drept la finele lunii martie, a încheiat prima fază a recuperării după intervenţia chirurgicală la care a fost supus şi îşi va continua refacerea în Germania.

* Selecţionerul echipei Statelor Unite, germanul Juergen Klinsmann, a anunţat luni un lot lărgit de 30 de jucători convocaţi în vederea Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia, ce va avea loc în perioada 12 iunie-13 iulie.

* Înotătorul chinez Sun Yang, dublu campion olimpic, a câştigat prima cursă disputată după expirarea suspendării de şase luni dictată împotriva sa, impunându-se în proba de 200 m liber din cadrul campionatelor Chinei, succes care i-a asigurat calificarea la Jocurile Asiei.

* Arena Corinthians din Sao Paulo, unde se va disputa meciul de deschidere al Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia, în mai puţin de o lună, nu va fi complet terminat pentru singura partidă test oficială, programată duminică. La ora la care Corinthians, echipa locală, va întâlni formaţia Figueirense, tribunele provizorii prevăzute pentru şase meciuri ale Cupei Mondiale şi cu o capacitate de 10.000 de locuri nu vor fi finalizate, a precizat clubul.

* Queens Park Rangers şi Derby County se vor întâlni, pe 24 mai, în finala fazei play-off din liga secundă engleză de fotbal, iar câştigătoarea îşi va asigura un loc în sezonul viitor de Premier League.

* FC Barcelona şi Lionel Messi au ajuns la un acord în privinţa prelungirii contractului atacantului argentinian, care va încasa un salariu de 20 milioane euro pe an, devenind astfel cel mai bine plătit fotbalist din lume. Conform postului spaniol de radio Cadena Cope, Barca a acceptat să-i plătească vedetei sale 20 milioane euro net pe sezon, plus bonusuri de 3-4 milioane euro, jucătorul urmând să beneficieze în totalitate de drepturile sale de imagine.

* Atalanta Bergamo a fost amendat cu 40.000 euro după ce unul dintre suporterii săi a aruncat o banană pe teren la meciul câştigat pe teren propriu, cu 2-1, în faţa formaţiei AC Milan, duminică, în Serie A. Tribunalul disciplinar italian a ordonat, totodată, închiderea peluzei nord a stadionului din Bergamo pentru un meci, însă această sancţiune va fi aplicată doar în cazul producerii unui incident similar în decurs de un an.

* Biletele pentru finala Ligii Campionilor la fotbal ediţia 2013/2014, între rivalele spaniole Atletico Madrid şi Real Madrid, au început să ajungă la preţuri exorbitante, cu mai puţin de două săptămâni înaintea mult aşteptatei finale de la Lisabona. Astfel, diferite case de vânzări locale oferă pe internet bilete la preţuri care ajung şi până la 8.000 de euro în zona cea mai scumpă a Stadionului Luminii din capitala Portugaliei.

* Britanicul Bradley Wiggins (Team Sky) s-a impus în cea de-a doua etapă a Turului ciclist al Californiei, un contracronometru de 20 km desfăşurat la Folsom, pe care l-a încheiat în 23min.18.sec, deposedându-l de tricoul de lider al cursei pe compatriotul său Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step), clasat doar pe locul 27, la 2min.03sec. de învingător.

* Fundaşul central Rio Ferdinand se desparte de echipa de fotbal Manchester United, după 12 sezoane petrecute pe Old Trafford, a anunţat fostul internaţional englez pe contul său Twitter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor