Stewart: Capitalul se duce unde este frumos şi cald, nu într-un mediu periculos, riscant şi instabil

Epoch Times România
09.11.2012

Eric Stewart, preşedintele Consiliului de Afaceri Americano-Român, a declarat vineri că firmele americane vor să găsească în România stabilitate, transparenţă, eficienţă şi predictibilitate, întrucât capitalul se duce unde este ”frumos şi cald”, nu într-un mediu ”periculos, riscant şi instabil”.

Stewart a precizat că mesajul clar pe care l-a transmis joi şi preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta a fost acela că firmele americane simt nevoia ”unei mai bune organizări când este vorba de a face afaceri în România”. ”Sunt atât de multe oportunităţi de afaceri, în agricultură, în sănătate, în energie, în apărare, în industria manufacturieră, în domeniul financiar”, a declarat Eric Stewart, adăugând că multe companii americane care au investiţii majore în România îşi sporesc acum investiţiile.

”Companiile pe care le-am adus la Bucureşti în ultimele două zile, companiile care sunt membre ale Consiliului pe care-l conduc, toate au fost aici, unele de 20 de ani (...) ştiu cum să facă afaceri în România, dar întrebarea care se pune este următoarea: le permite mediul de aici să crească, să facă noi investiţii?”, a spus preşedintele Consiliului de Afaceri Româno-American, precizând că este optimist în acest sens.

Un alt mesaj este acela că o companie americană care ”vrea să intre într-o ţară, fie că este Canada, fie că este România” vrea să găsească patru elemente: stabilitate, transparenţă, eficienţă şi predictibilitate. ”Acesta estre mesajul pe care l-am transmis foarte clar ieri (n.r. - joi): trebuie să avem aceste lucruri. Companiile americane au capital (...) iar capitalul este un laş, care nu se duce într-un loc care este periculos, riscant, instabil. Capitalul se duce undeva unde este frumos, cald şi comod. Asta vor oamenii (...) Cu cât putem face mai călduros şi mai pufos mediul, cu atât mai mult capital vom atrage”, a mai spus Stewart.

Acesta a remarcat ”potenţialul uriaş” al României în special pe zona energetică.

Eric Stewart conduce delegaţia Consiliului de Afaceri Româno-American care se află la Bucureşti într-o misiune de promovare economică.

Consiliul de Afaceri Româno-American (American – Romanian Business Council - AMRO), organizaţie non-profit cu sediul la Washington, având ca obiectiv promovarea relaţiilor economice dintre SUA şi România, a fost lansat la 25 ianuarie 2012, la Washington.

AMRO are în componenţă 13 membri – companii americane de renume, cum ar fi Chevron, Exxon, ADM, Smithfield, Raytheon, Pharma, Metlife, Cargill, Amgen, Timken, Mega, Eli Lilly, Johnson & Johnson, provenind din diverse domenii de afaceri: energie, agricultură, industria de apărare, industria farmaceutică, industria prelucrătoare, infrastructură de stocare, asigurări. Conducerea Consiliului este asigurată de Chevron – preşedinte şi ADM – vicepreşedinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor