Stelian Ion: PNL a "plătit în avans" pentru refacerea USL. Cotroceniul trebuie să facă nişte paşi în spate

Stelian Ion
Stelian Ion

Faptul că fostul premier PSD Sorin Grindeanu a fost ales astăzi preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor indică faptul că PNL a plătit în avans pentru refacerea USL-ului, a declarat fostul ministru USR al Justiţiei Stelian Ion, într-un interviu acordat Epoch Times.

Potrivit lui Ion, deşi din alegerea lui Grindeanu (la doar o zi după ce PNL a decis să demareze negocieri pentru un guvern majoritar) reiese că PSD este prima opţiune a PNL în direcţia unui guvern majoritar, câtă vreme lucrurile nu sunt încă tranşate, cheia este la Iohannis, care ar trebui să facă un pas în spate.

Redăm interviul acordat de Stelian Ion redacţiei Epoch Times

Reporter: Ce semnal credeţi că transmite alegerea lui Sorin Grindeanu în funcţia de şef interimar al Camerei Deputaţilor?

Stelian Ion: Semnalul că s-a plătit în avans, astăzi, pentru refacerea USL-ului. Ăsta e semnalul. Lucrurile nu sunt încheiate definitiv, dar asta e prima pornire a echipei câştigătoare sau a celor care influenţează deciziile în PNL. Se pare că prima opţiune a lor este refacerea USL. În orice caz, cheia e la Klaus Iohannis. Dacă vrea şi dacă acceptă refacerea coaliţiei de dreapta, lucrul ăsta se poate întâmpla. Dacă îşi doreşte refacerea USL, exact asta vom avea.

Reporter: Cât de funcţională credeţi că ar mai fi o coaliţie PNL-USR? S-ar putea restabili nişte punţi de încredere după tot ce s-a întâmplat?

Stelian Ion: E greu, dar se poate întâmpla lucrul ăsta. Dacă numeşti un premier serios care să îşi respecte cuvântul, care să îşi respecte colaboratorii, care să ţină aproape oamenii şi, dacă în funcţiile astea de miniştri sunt oameni care, la fel, îşi respectă şi funcţia pe care o au, da, se poate, mergem mai departe. S-au spus lucruri grele, s-a mers destul de departe, în ultima perioadă, cu acuzaţiile reciproce. Dar, până la urmă, nu avem multe opţiuni. Şi cred că, cu atât mai mult, ce s-a întâmplat în ultima perioadă poate să fie o lecţie foarte bună pentru perioada următoare. Adică sunt nişte concluzii, nişte învăţăminte de tras de către toată lumea. Având lecţiile astea, pe viitor sper că va fi o coaliţie mai puternică decât cea din prima fază, care a fost coordonată de Cîţu.

Reporter: Realist vorbind, premierul acela, indiferent cine ar fi el, nu ar fi tot în subordinea Cotroceniului? Aţi spus chiar dumneavoastră că preşedintele Iohannis a declanşat criza.

Stelian Ion: Păi tocmai asta e problema. Trebuie să fie un om care să aibă autonomie decizională, un om care să nu răspundă doar la anumite solicitări, să fie un om cu personalitate, cu viziune, care îşi doreşte într-adevăr refacerea coaliţiei şi îşi doreşte să meargă lucrurile şi care nu se împiedică de chestiuni personale. La orice criză se poate găsi o soluţie, dar numai să se dorească lucrul ăsta. Şi cred că PNL are astfel de oameni, numai să fie lăsaţi să îşi facă treaba.

Am spus deja, am dat exemple, chiar dacă cei cărora le rostim numele poate nu agreează lucrul ăsta, dar oameni de genul lui Bolojan de la Oradea, care a dovedit că este un om serios, care îşi doreşte o forţă politică de dreapta puternică şi îşi respectă partenerii. Ilie Bolojan poate fi un exemplu, dar sunt şi alţii. Chiar şi generalul Ciucă, eu cred că putea fi pe o perioadă de timp, putea fi o astfel de soluţie.

Reporter: Unii dintre colegii domnului Bolojan din PNL spun că acesta nu e agreat la Cotroceni pentru că are o anumită verticalitate.

Stelian Ion: Da, doar că, într-o astfel de situaţie, în care lucrurile au degenerat atât de mult, cred că şi Cotroceniul trebuie să facă nişte paşi în spate şi nişte concesii. Pentru că, până la urmă, fiecare trebuie să îşi asume partea asta de responsabilitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne