Starurile fotbalului Messi şi Ronaldo nu sunt nominalizaţi pentru Balonul de Aur anul acesta

Atacantul argentinian Lionel Messi primeşte premiul Ballonul de Aurla ceremonia de decernare a premiilor Ballon d'Or 2021 France Football,  29 noiembrie 2021. (Franck Fife/AFP via Getty Images)
Veronica Petrică
06.09.2024

Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo sunt în continuare două dintre cele mai mari superstaruri ale fotbalului internaţional, dar nu se numără printre nominalizaţii pentru cel mai prestigios premiu din acest an.

Ambii jucători nu au fost incluşi pe lista celor 30 de nominalizări pentru câştigarea premiului Balonul de Aur, acordat celui mai bun jucător din lume în sezonul precedent. Este pentru prima dată când nici Messi şi nici Ronaldo nu au mai fost nominalizaţi din 2003. Real Madrid are cei mai mulţi jucători nominalizaţi - şapte: Kylian Mbappé (Franţa), Vinicius Junior (Brazilia), Jude Bellingham (Anglia), Federico Valverde (Uruguay), Toni Kroos (Germania), Dani Carvajal (Spania) şi Antonio Rudiger (Germania).

Echipele engleze din Premier League Manchester City şi Arsenal au câte patru jucători nominalizaţi.

De la Manchester City sunt pe listă: Erling Haaland (Norvegia), Rodri (Spania), Ruben Dias (Portugalia) şi Phil Foden (Anglia).
Jucătorii lui Arsenal nominalizaţi sunt: Martin Odegaard (Norvegia), Declan Rice (Anglia), Bukayo Saka (Anglia) şi William Saliba (Franţa).

Conform listei publicate la 4 septembrie, alţi jucători importanţi sunt Harry Kane de la Bayern München (Anglia), Lamine Yamal de la Barcelona (Spania) şi Lautaro Martinez de la Inter Milano (Argentina).

Jucătorii nominalizaţi în acest an reprezintă o schimbare a gărzii în fotbalul internaţional: Messi, 37 de ani, îşi încheie cariera istorică în Statele Unite la Inter Miami în MLS, iar Ronaldo, 39 de ani, joacă pentru Al Nassr în Arabia Saudită.

Totuşi, Messi este în continuare cel mai recunoscut jucător şi a câştigat un record de opt premii Balonul de Aur. În plus, el a câştigat şase Ghete de Aur Europene, acordate în fiecare sezon celui mai bun marcator în meciurile de campionat din prima divizie a ligilor profesioniste din Europa.

Messi este, de asemenea, considerat un erou naţional după ce a condus Argentina la câştigarea Copa America în 2021 şi a Cupei Mondiale FIFA în 2022. La Cupa Mondială, el a marcat şapte goluri, inclusiv două în finala cu Franţa, şi a bătut recordul pentru cele mai multe meciuri jucate la turneul mondial, cu 26.

După un scurt stagiu la clubul francez Paris Saint-Germain din 2021 până în 2023, Messi s-a mutat la Inter Miami cu un contract în valoare de peste 20,4 milioane de dolari pe an. El a obţinut, de asemenea, contracte de împărţire a profiturilor cu Apple TV, principalul partener global de difuzare al MLS, şi compania de îmbrăcăminte Adidas.

Însă Messi a fost pe tuşă timp de aproape două luni în această vară din cauza unei entorse la gleznă, ceea ce i-ar fi putut afecta şansele de a fi nominalizat pentru ultimul premiu Ballon d'Or.

Ronaldo este, de asemenea, unul dintre cei mai faimoşi jucători din lume, câştigând cinci premii Balonul de Aur. Luna trecută, el a fost onorat cu un trofeu cu o minge de fotbal ca cel mai bun marcator din istoria Ligii Campionilor la tragerea la sorţi anuală a turneului de la Monaco.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor