Starea de urgenţă, prelungită în Italia până în octombrie

Giuseppe Conte
Giuseppe Conte (Getty Images)

Senatul italian a aprobat cererea premierului italian Giuseppe Conte de prelungire până la 15 octombrie a stării de urgenţă pentru stăvilirea focarului de COVID-19 în Italia, care acordă Guvernului prerogative suplimentare.

Potrivit Reuters, prelungirea stării de urgenţă a fost adoptată de Senat cu 157 de voturi la 125 din totalul de 319.

Starea de urgenţă sanitară fusese impusă în Italia pe o perioadă iniţială de şase luni, de la 31 ianuarie.

În urma criticilor din partea opoziţiei, Conte s-a abţinut să ceară o prelungire a stării de urgenţă până la sfârşitul anului, aşa cum îşi propusese iniţial, şi a solicitat prelungirea măsurii până la jumătatea lunii octombrie.

Starea de urgenţă sanitară sporeşte prerogativele executivelor, atât la nivel naţional, cât şi regional. Ea facilitează instituirea unor ”zone speciale” acolo unde oficialii percep un risc al creşterilor numărului de îmbolnăviri şi permite alocarea unor mijloace suplimentare pentru spitale, în caz de nevoie.

Italia se pregăteşte să redeschidă şcolile, în septembrie, după o închidere de şase luni.

Italia a fost una dintre ţările din Europa cel mai dur afectate de virusul Wuhan, raportând peste 35.000 de morţi şi aproximativ 246.500 de persoane contaminate, concentrate în special în regiunea Lombardia.

Noile contaminări au scăzut puternic în ultimele trei luni, iar adversarii lui Giuseppe Conte consideră că nu mai este necesară acordarea de prerogative excepţionale care-i permit să ocolească Parlamentul.