Spania promite Ucrainei că îi va furniza rachete suplimentare de apărare aeriană

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (st), şi premierul spaniol Pedro Sanchez (dr), la Palatul Moncloa din Madrid, 27 mai 2024. (Getty Images)
Redacţia
28.05.2024

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a obţinut luni din partea Spaniei un angajament de furnizare de rachete suplimentare de apărare aeriană pentru a ajuta la combaterea celor aproximativ 3.000 de bombe pe care, potrivit lui, Rusia le lansează în fiecare lună asupra Ucrainei în cel de-al treilea an de război, transmite AP News.

Cu toate acestea, Ucraina are în continuare nevoie urgentă de alte şapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, pentru a împiedica Rusia să lovească reţeaua electrică şi zonele civile, precum şi ţintele militare, cu bombe ghidate cu planare devastatoare care provoacă distrugeri de amploare, a declarat Zelenski.

"Dacă am avea aceste sisteme Patriot moderne, avioanele (ruseşti) nu ar putea zbura suficient de aproape pentru a lansa bombele planante asupra populaţiei civile şi a armatei", a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă în capitala spaniolă.

Bombele planante sunt bombe grele din epoca sovietică, dotate cu sisteme de ghidare de precizie şi lansate din avioane care zboară în afara razei de acţiune a apărării aeriene. Bombele cântăresc mai mult de o tonă şi aruncă ţintele în aer, lăsând în urmă un crater imens.

Două sisteme Patriot sunt necesare pentru a proteja regiunea nord-estică Harkiv, unde forţele Kremlinului au lansat o ofensivă transfrontalieră la 10 mai care a pus trupele ucrainene în dificultate, a declarat Zelenski. Bilanţul morţilor în urma atacului cu bombă planantă comis sâmbătă într-un centru comercial din Harkiv a crescut la 18, a declarat luni guvernatorul regional Oleh Siniehubov, cinci persoane fiind încă date dispărute.

Forţa de atac de la Harkiv a pus şi mai mult la încercare armata ucraineană, deja epuizată, care în ultimele luni a luptat împotriva avansării intense a Rusiei în regiunea Doneţk, parţial ocupată în estul ţării. Zelenski, duminică, a declarat că armata de la Kremlin se adună într-un alt punct din Rusia, mai la nord, dar aproape de linia frontului de aproximativ 1.000 de kilometri, cu scopul de a dispersa armata ucraineană epuizată şi de a sparge rezistenţa acesteia în zonă.

Zelenski şi premierul spaniol Pedro Sanchez au semnat un acord bilateral de securitate care alocă Ucrainei un ajutor militar de 1 miliard de euro în 2024 şi de 5 miliarde de euro până în 2027. În pachet figurează, de asemenea, mai multe tancuri Leopard şi muniţie de artilerie.

"După mai mult de doi ani (de război), agresiunea Rusiei continuă şi de aceea este mai necesar ca niciodată să ne dublăm sprijinul", a declarat Sanchez în cadrul conferinţei de presă comune.

Patriot este un sistem de rachete ghidate sol-aer care a fost implementat pentru prima dată în anii '80 şi care poate viza avioane, rachete de croazieră şi rachete balistice cu rază mai scurtă de acţiune. Este scump, dar este eficient şi căutat de armatele din întreaga lume.

Ţările europene au ezitat să trimită sisteme Patriot în Ucraina, temându-se ca ar putea avea nevoie de ele.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei l-a întâmpinat anterior pe Zelenski pe aeroportul Barajas din capitală. Zelenski urma să ajungă marţi în Portugalia vecină.

El trebuia să viziteze Spania la începutul acestei luni, dar şi-a amânat toate călătoriile în străinătate după ce Rusia şi-a lansat ofensiva în regiunea Harkiv.

Ucraina a încercat în repetate rânduri să lovească în spatele liniilor ruseşti, adesea cu drone, deşi răspunsul Rusiei la noua tehnologie folosită în vehiculele fără pilot s-a îmbunătăţit în ultimele luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor