Spania îndepărtează ultima statuie a dictatorului Francisco Franco

Valea Celor Căzuţi, unde sunt îngropaţi liptătorii Războiului Civil spaniol
Valea Celor Căzuţi, unde sunt îngropaţi liptătorii Războiului Civil spaniol (Getty Images)

Ultima statuie expusă în public pe teritoriul spaniol a dictatorului Francisco Franco a fost înlăturată. Statuia se afla în enclava Melila, pe coasta nordică a Marocului.

"Zi istorică: ultima statuie a lui Franco de pe domeniul public spaniol, care era în oraşul nostru, a fost retrasă", a anunţat pe Twitter guvernul local din enclava spaniolă.

Statuia a fost ridicată în 1978 în faţa unei porţi a oraşului pentru a aminti de rolul jucat de general în calitate de comandant al Legiunii spaniole în timpul Războiului Rif împotriva triburilor berbere din regiunea muntoasă în anii 1920.

Citiți și Dictatorul Francisco Franco, exhumat în Spania, departe de ochii presei

Franco a condus Spania autoritar între 1939 şi 1975, fiind învingător în războiul civil spaniol, care a avut loc între 1936 şi 1939, dus între naţionalişti - sub comanda lui Franco - şi loialişti, susţinuţi în mare măsură, cu fonduri şi mercenari, de Uniunea Sovietică, dar şi de Mexic şi Franţa.

O lege spaniolă votată în 2007 în timpul guvernului socialist al lui José Luis Rodriguez Zapatero obliga primăriile să retragă din spaţiul public simbolurile care fac apologia dictaturii sau taberei franchiste din timpul Războiului civil.

Venit la putere în 2018, premierul socialist Pedro Sanchez a făcut din exhumarea lui Franco din mausoleul eroilor situat în apropiere de Madrid - unde se odihnesc şi naţionalişti şi loialişti - o prioritate a guvernului său.