Sopranei ruse Anna Netrebko i-a fost anulat un concert în Siberia, după ce artista a condamnat clar războiul lui Putin

Soprana rusă Anna Netrebko
Soprana rusă Anna Netrebko (Facebook - Anna Netrebko)

Cunoscuta soprană rusă Anna Netrebko s-a trezit că i-a fost anulat un spectacol programat pentru 2 iunie la Opera din Novosibirsk, în Siberia, după ce a îndrăznit să condamne fără echivoc războiul de invazie pe care Vladimir Putin îl duce în Ucraina.

Potrivit Le Figaro, Netrebko, în vârstă de 50 de ani, fusese aspru criticată în Europa şi în Statele Unite pentru tăcerea ei, la fel şi mulţi artişti ruşi obligaţi să se exprime public. Ulterior, soprana avea să „condamne clar” agresiunea militară ordonată de liderul de la Kremlin.

"Condamn în mod expres războiul din Ucraina şi gândurile mele sunt alături de victimele acestui război şi de familiile lor. Poziţia mea este clară. Nu sunt membru al niciunui partid politic şi nu sunt aliat cu niciun lider al Rusiei. Recunosc şi regret că acţiunile sau declaraţiile mele din trecut ar fi putut fi interpretate greşit.

De fapt, l-am întâlnit pe preşedintele Putin doar de câteva ori în întreaga mea viaţă, mai ales cu ocazia primirii unor premii în semn de recunoaştere a artei mele sau la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

În rest, nu am primit niciodată niciun sprijin financiar din partea guvernului rus, iar eu locuiesc şi sunt rezident fiscal în Austria. Îmi iubesc patria mea, Rusia, şi nu urmăresc decât pacea şi unitatea prin arta mea. După ce îmi voi lua pauza anunţată, voi relua spectacolele la sfârşitul lunii mai, iniţial în Europa", a scris Netrebko într-un comunicat de presă publicat pe pagina sa oficială de Facebook.

Opera din Novosibirsk a anunţat, joi, că a anulat un concert al celebrei soprane Anna Netrebko, prevăzut pentru iunie, din cauza poziţiei artistei contra războiului din Ucraina.

„A trăi în Europa şi a avea oportunitatea de a cânta în săli de concert europene s-a dovedit mai important (pentru ea) decât soarta ţării. Nu trebuie să ne fie frică de figurile culturale care întorc spatele patriei lor. Ţara noastră e bogată în talente şi idolii de ieri vor fi înlocuiţi cu alţii care au o poziţie clară de cetăţean”, a anunţat Opera din Novosibirsk într-un comunicat citat de Ziare.com.

Artiştii ruşi au fost excluşi în Occident, în special dirijorul Valeri Gherghiev, apropiat al Kremlinului, demis de la conducerea Orchestrei Filarmonice din München. Anna Netrebko a fost, de asemenea, criticată pentru că şi-a exprimat în trecut sprijinul pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, de exemplu, mergând la Doneţk în 2015, unde a pozat lângă un steag rebel. Artista, care are şi cetăţenie austriacă, a fost acuzată şi că este apropiată de Vladimir Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură