Soluţiile dorite de Mario Monti pentru a salva moneda unică europeană (revista presei)

Întâlnirea de miercuri seară de la Paris dintre preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel, aprobarea reformei pieţei muncii de către parlamentul de la Roma şi condiţiile puse de premierul italian Mario Monti partenerilor europeni, cu ocazia summitului de la Bruxelles, se află joi pe primele pagini ale cotidienelor din Italia.
Premierul italian, Mario Monti. (GABRIEL BOUYS/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
28.06.2012

Întâlnirea de miercuri seară de la Paris dintre preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel, aprobarea reformei pieţei muncii de către parlamentul de la Roma şi condiţiile puse de premierul italian Mario Monti partenerilor europeni, cu ocazia summitului de la Bruxelles, se află joi pe primele pagini ale cotidienelor din Italia.

'Monti va accepta Tobin Tax, cu condiţia ca UE să intervină cu un scut anti-spread', titrează cotidianul La Repubblica, care precizează că Monti solicită Tobin Tax, taxa asupra tranzacţiilor financiare, şi că premierul italian poate conta pe sprijinul politic al preşedintelui francez Hollande. Cotidianul de la Roma mai scrie că Eurogrupul a aprobat cererile de ajutor lansate de Spania şi de Cipru, ţări care se confruntă cu dificultăţi economice stringente, şi subliniază cuvintele preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a declarat: 'Urgenţa situaţiei din zona euro nu pare a fi înţeleasă bine de toate capitalele europene'.

'Monti lansează un ultimatum asupra scutului anti-spread, în timp ce Merkel şi Hollande se întâlnesc la Paris', titrează cotidianul milanez Il Corriere della Sera, care defineşte condiţia pusă de Monti pentru a aproba Tobin Tax ca fiind 'primul pumn pe care premierul italian îl bate în masa tratativelor care încep astăzi la Bruxelles'. Cu alte cuvinte, Italia se aşteaptă să obţină rezultate concrete la reuniunea Consiliului European, şi, dacă nu le va obţine, nu va aproba alte propuneri, din partea altor ţări.

'Reforma pieţei muncii a fost aprobată', titrează cotidianul economico-financiar Il Sole 24 Ore, de la Milano, care publică joi o ediţie specială a ziarului, cu 12 pagini în plus, dedicate reformei pieţei muncii, aprobată miercuri de parlamentul de la Roma; toate noutăţile şi toate articolele decretului de lege, comentate de experţii cotidianului milanez. Il Sole 24 Ore mai scrie despre summitul de la Bruxelles, care va trebui să dea răspunsuri concrete asupra crizei din zona euro, şi despre tensiunile înregistrate miercuri pe pieţele financiare mondiale. Cotidianul financiar milanez mai anunţă că va publica vineri o altă ediţie specială, cu şase pagini în plus, intitulată 'Să salvăm euro', în care va analiza temele în discuţie la Bruxelles, polemicile dintre diferiţii parteneri europeni şi situaţia de pe pieţele financiare.

'Summit decisiv pentru viitorul UE; Monti sfidează Berlinul', titrează La Stampa din Torino, care observă că premierul italian este convins că Tobin Tax poate fi aprobată şi de nouă ţări din 27, deci acelaşi lucru va putea fi făcut în vederea aprobării scutului anti-spread propus de Mario Monti în favoarea ţărilor care suferă cel mai mult din cauza crizei datoriilor suverane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor