Soluţia lui Cîţu la criză: Refacerea coaliţiei în jurul PNL, iar USR să-şi toarne public cenuşă în cap

Florin Cîţu
Florin Cîţu

Premierul interimar Florin Cîţu a transmis joi, într-o conferinţă de presă, că susţine refacerea coaliţiei de guvernare, însă în jurul PNL, nu al USR.

Mai mult, şeful PNL le cere celor de la USR, dacă vor să continue parteneriatul, să îşi recunoască public greşeala de a semna o moţiune alături de AUR şi de a vota o alta, care a şi demis Guvernul, alături de PSD şi de partidul condus de George Simion.

Reporter: Astăzi, cei din USR spun că prioritatea ar fi refacerea coaliţiei de guvernare, însă dacă nu se reface coaliţia până duminică vor veni cu o listă de miniştri din partea USR. Vor rămâne inclusiv miniştri care au făcut parte din Guvernul dvs. În acest context, mâine aveţi o nouă întâlnire, credeţi că există această variantă ca PNL să susţină, dacă nu ajungeţi la un punct de vedere comun, acest cabinet al lui Dacian Cioloş?

Cîţu: Aceste decizii le luăm în forurile de conducere ale PNL. Noi avem deja o decizie BEX care spune că nu putem să fim la guvernare cu partidul care deja a votat o moţiune împotriva noastră. Şi aici aş vrea, pentru că trecem foarte uşor peste modul în care am ajuns astăzi aici.

Şi aud foarte mult în spaţiul public cuvântul "responsabilitate" care s-a aruncat foarte uşor în spaţiul public de la cei care au depus o moţiune alături de AUR, de la cei care au votat o moţiune alături de AUR şi PSD, de la cei care acum o lună de zile au luat ministrul Sănătăţii, l-au scos din Guvern, şi au lăsat România fără ministru într-o perioadă dificilă. Este complicat să iei în serios acest cuvânt "responsabilitate" care vine de la aceşti oameni, dar unde suntem de acord cu toţii că pentru România importantă este stabilitatea şi refacerea coaliţiei este un lucru important, dar bineînţeles, refacerea coaliţiei în jurul PNL.

Este soluţia pe care noi o avansăm, din punctul nostru de vedere este soluţia viabilă. Dar repet, nu aş trece foarte uşor peste modul în care s-a ajuns astăzi aici, nu poţi să spui că azi eşti responsabil, când ai fost iresponsabil acum o săptămână, când ai fost iresponsabil acum o lună. De o lună şi ceva avem un atac la acţiunile Guvernului, avem o semnare de moţiune cu cei de la AUR, o majoritate cu AUR şi PSD şi acum să spunem că suntem responsabili. Dacă vrem să trecem peste acest moment trebuie să recunoască o greşeală şi apoi putem să mergem mai departe.

Reporter: Refacerea coaliţiei în jurul PNL presupune, în contextul declaraţiilor venite din partea liderilor USR, că ar putea PNL să renunţe la o eventuală desemnare a dvs. pentru funcţia de premier?

Cîţu: Deciziile PNL... şi haideţi să... eu văd foarte mult că lumea se uită la PNL şi nu vrea să ne ia în serios. PNL este cel mai mare partid de dreapta din România, a avut un congres unde s-au exprimat 5000 de oameni, deciziile sunt luate în context statutar. Putem să discutăm, dar pentru PNL este foarte important să trecem peste această perioadă şi când vorbim de responsabilitate să ne asumăm unele decizii pe care le-am luat, să ne asumăm public că am greşit şi apoi să mergem mai departe.

Declaraţiile integrale în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne