Societatea civilă din Moldova: Condamnăm investirea Guvernului Filip, a fost încălcată Constituţia

Investirea Guvernului Filip este condamnată de un număr foarte mare de organizaţii non-guvernamentale din Moldova, care consideră că au fost încălcate principiile unui stat de drept.
Guvernul Filip
Guvernul Filip (gov.md)

Societatea civilă din Moldova a semnat o declaraţie, potrivit căreia, procesul investirii Guvernului Filip a fost distorsionat, fiind ulterior grav afectată „încrederea în acest Guvern”. Mai mult, membrii societăţii civile, au solicitat factorilor de decizie să respecte legislaţia ţării şi să întreprindă acţiuni rapide care ar restaura încrederea pierdută în instituţiile statului.

Cele 23 de organizaţii semnatare nu consideră valabile declaraţiile de integritate semnate de candidatul la funcţia de Prim-ministru, Pavel Filip şi candidaţii la funcţiile de miniştri, având în vedere lipsa de transparenţă in procesul de semnare a acestora, relatează crjm.org.

Graba cu care a fost investit noul Guvern, într-un timp record de 35 de minute, fără prezentarea Cabinetului de miniştri şi a programului de guvernare, este în aceeaşi măsură condamnată de semnatarii declaraţiei, fiind considerată a fi contrară normelor democratice şi a prevederilor Constituţiei.

ONG-urile semnatare mai consideră inadmisibil şi faptul că la 15 decembrie, preşedintele Timofti ar fi anunţat public că a fost forţat să desemneze la funcţia de premier o persoană anume din partea Partidului Democrat. Acest lucru a fost confirmat la 21 ianuarie de fostul purtător de cuvânt al şefului statului, Vlad Ţurcanu, confirmând că ar fi vorba de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

În acelaşi timp, societatea civilă consideră protestele din centrul Chişinăului drept cea mai democratică metodă de demonstrare a nemulţumirii cetăţenilor faţă de acţiunile autorităţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe