Siria expulzează diplomaţii occidentali

Guvernul sirian a expulzat 17 ambasadori şi diplomaţi occidentali marţi, după ce proprii săi oficiali diplomatici au fost trimişi acasă de aceste ţări.
Jack Phillips
06.06.2012

Guvernul sirian a expulzat 17 ambasadori şi diplomaţi occidentali marţi, după ce proprii săi oficiali diplomatici au fost trimişi acasă de aceste ţări.

Săptămâna trecută, mai multe ţări au expulzat diplomaţii sirieni din cauza masacrului de la Houla de la sfârşitul lunii mai, în cadrul căruia au murit peste 100 de civili. Siria nu şi-a asumat responsabilitatea, dar rapoartele sugerează că o miliţie pro-regim a fost în spatele atacului.

Prin intermediul televiziunii de stat, Siria a declarat că diplomaţii au fost expulzaţi "pe principiul reciprocităţii."

Locuitorii din Houla au trimis un mesaj că oraşul a rămas fără necesităţile de bază, acestea fiind oprite de forţele siriene. "Timp de peste 10 zile, forţele criminale ale regimului au oprit intrarea în zona Houla a produselor alimentare de bază", au declarat locuitorii pentru CNN prin intermediul Skype.

"Ei au oprit făina, benzina şi medicamentele să intre în zonă şi vor continua să taie energia electrică, deoarece centrala principală a fost afectată de bombardamente sporadice. ... Facem apel la organizaţiile umanitare şi pentru drepturile omului ca să ne ajute şi să deschidă coridoare umanitare pentru elementele de bază, astfel încât să nu devină colaboratori ai masacrelor [regimului]", a adăugat acesta.

Marţi, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că Siria a fost de acord să permită accesul lucrătorilor umanitari în interiorul ţării.

"Dacă acesta este un progres sau nu va fi evident în următoarele zile şi săptămâni şi va fi măsurat nu în retorică, nu în acorduri, ci în acţiune pe teren", a declarat John Ging, directorul echipei de la Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, în conformitate cu al-Jazeera.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor