"Simulările" unei pandemii de variolă a maimuţei ar putea crea premisele ca OMS să preia autoritatea unei decizii de răspuns la o pandemie

Logo-ul OMS, agenţia de Sănătate a ONU
Logo-ul OMS, agenţia de Sănătate a ONU

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) reacţionează la o serie de focare de variola maimuţei şi va convoca o reuniune de urgenţă privind virusul şi răspândirea acestuia la nivel mondial.

În ceea ce priveşte establishmentul, momentul apariţiei acestui focar nu putea fi mai bun pentru OMS - care ar putea primi în curând competenţe de gestionare a legilor privind focarele de sănătate la nivel mondial. Focarul a apărut ciudat de bine plasat, chiar după un apel recent la "campanii de testare a capacităţii de răspuns la ameninţarea agenţilor patogeni" şi a unor declaraţii de acest gen făcute de personaje cunoscute, printre care şi miliardarul Bill Gates.

New York Post a declarat: "Organizaţia Mondială a Sănătăţii se pare că a convocat o reuniune de urgenţă privind răspândirea alarmantă a variolei maimuţei în întreaga lume - inclusiv un posibil caz în Big Apple."

The Telegraph relatează că agenţia de sănătate a Naţiunilor Unite va strânge "un grup de experţi" în cadrul reuniunii, despre care se crede că se va concentra pe modul în care virusul se răspândeşte deodată, atât de masiv. De asemenea, se presupune că se va analiza prevalenţa virusului în rândul bărbaţilor homosexuali şi "situaţia vaccinării".

Numărul infecţiilor nu este deloc mare. Până la 23 mai, Universitatea din Oxford şi Şcoala Medicală Harvard au înregistrat 245 de cazuri confirmate sau suspecte în întreaga lume.

"Cele mai multe cazuri sunt uşoare ...", a scris, pe Twitter, Sajid Javid, ministrul britanic al Sănătăţii.

Momentul ales pentru toate aceste reuniuni de urgenţă este important. Oferă OMS o şansă de a-şi arăta importanţa, deoarece se află în procesul de a încerca să obţină noi şi extinse puteri - sub semnul guvernării urgenţelor sanitare globale.

În cadrul celei de-a 75-a Adunări Mondiale a Sănătăţii de la Geneva, Organizaţia Naţiunilor Unite are în vedere diverse amendamente la statutul OMS, care ar putea conferi directorului său general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, autoritatea unilaterală de a declara o urgenţă de sănătate publică cu puteri de mare anvergură, chiar şi asupra legilor naţiunilor suverane.

Acest lucru nu numai că i-ar da lui Tedros capacitatea de a declara o urgenţă de sănătate publică în orice naţiune doreşte - folosind orice probe doreşte - dar i-ar permite, de asemenea, să dicteze politicile pe care ţara vizată ar trebui să le adopte pentru a răspunde la urgenţa declarată de ONU. În cazul în care o ţară refuză, un amendament propus ar putea oferi OMS capacitatea de a sancţiona acea ţară.

În cazul în care vă întrebaţi dacă acordarea unor astfel de puteri unei agenţii ONU care nu şi-a putut demonstra independenţa faţă de Partidul Comunist Chinezar putea fi contrară legislaţiei americane, se pare că preşedintele Joe Biden are răspunsul. Nu numai că administraţia Biden permite acest transfer de putere către OMS, dar şi contribuie la promovarea ei.

Statele Unite au propus în ianuarie amendamente la statutul OMS, care vor fi luate în considerare la reuniunea ONU de la Geneva. Printre acestea se numără un amendament care ar permite OMS să facă declaraţii publice cu privire la o criză de sănătate fără a fi nevoie să se consulte cu ţara vizată şi fără a fi nevoie de o verificare din partea oficialilor locali. Propunerile administraţiei Biden ar acorda, de asemenea, o finanţare de 2,47 miliarde de dolari Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) pentru lucruri precum "îmbunătăţirea programelor de supraveghere internă", "investiţii în abordări globale de supraveghere genomică" şi alte sisteme.

După cum relatează Epoch Times, "platformele de supraveghere respiratorie includ camere video şi aparate de înregistrare care alertează autorităţile atunci când membrii publicului tuşesc sau acţionează într-un mod care ar putea indica prezenţa unei boli infecţioase sau ar putea contribui la răspândirea uneia deja prezente într-o populaţie. Astfel de echipamente sunt utilizate pe scară largă în China".

Indiferent dacă variola maimuţei reprezintă sau nu o ameninţare mare pentru sănătatea publică, evoluţia reprezintă o ameninţare serioasă pentru libertatea publică. Virusul ar putea acţiona ca un cal troian, aducând toate justificările pentru a acorda OMS genul de putere globală visat de dictatori în toate timpurile şi pentru a oferi CDC un sistem de supraveghere mai presus de orice ar fi putut concepe Orwell.

În condiţii normale, variola maimuţei nu ar fi un risc viral mare. CDC afirmă că poate fi transmis de la om la om în principal prin picături respiratorii care, de obicei, nu se deplasează mai mult de câţiva metri, astfel că menţionează că "este necesar un contact faţă în faţă prelungit".

Chiar şi Biden revine asupra declaraţiilor sale potrivit cărora oamenii ar trebui să fie îngrijoraţi de variola maimuţei şi clarifică faptul că nu este o ameninţare la fel de gravă ca cea prezentată de COVID-19.

Indiferent de incapacitatea sa de a se răspândi pe scară largă în circumstanţe normale, o discuţie globală despre vaccinurile împotriva variolei maimuţei a început în 2021, după ce Gates a avertizat asupra unui atac bioterorist cu variolă ca fiind o următoare potenţială pandemie. El a cerut liderilor lumii să organizeze "scenarii de raspândire a agenţilor patogenii" şi să acorde OMS noi puteri - asemănătoare cu cele pe care le-ar putea primi în curând - în cadrul unui nou "Grup operativ pentru pandemii" al OMS.

Gates a cerut, de asemenea, sisteme de supraveghere a pandemiilor, care par foarte asemănătoare cu ceea ce administraţia Biden a prezentat în amendamentele propuse pentru noile puteri ale OMS.

"Va fi nevoie probabil de aproximativ un miliard de dolari pe an pentru un grup operativ pentru pandemii la nivelul OMS, care se ocupă de supraveghere şi care organizează ceea ce eu numesc 'scenarii posibile', a declarat Gates în 2021, potrivit Sky News. "OK, ce se întâmplă dacă un bioterorist aduce variola în 10 aeroporturi? Ştiţi cum ar răspunde lumea la asta?".

Chiar dacă menţionarea variolei de către Gates a trecut neobservată, se presupune că a fost folosită pentru a justifica noi discuţii despre un vaccin împotriva variolei, care ar putea trata şi variola maimuţei. După doar câteva zile, pe 8 noiembrie 2021, Precision Vaccinations a relatat: "Avertismentul lui Gates privind organizarea de scenarii posibile motivează discuţiile despre vaccinul împotriva variolei".

"Discuţiile" în cauză se refereau la vaccinul Jynneos împotriva variolei şi a variolei maimuţei - aprobat în 2019. Precision Vaccinations a menţionat că este "singurul vaccin antivariolic aprobat de FDA, şi singurul vaccin împotriva variolei şi a variolei maimuţei aprobat de FDA pentru uz non-militar".

Mişcarea în cadrul CDC a început ceva mai devreme, pe 3 noiembrie 2021, cand "Comitetul consultativ pentru practici de imunizare al CDC a revizuit cele două prezentări axate pe vaccinul antivariolic Jynneos".

Apoi, după doar câteva zile, a avut loc un eveniment şi mai ciudat – organizarea unui brainstorming legat de posibile scenarii şi evoluţii - similar cu ceea ce a propus Gates.

Iniţiativa privind Ameninţarea Nucleară (NTI) s-a asociat cu Conferinţa de Securitate de la München pentru a imagina un scenariu de pandemie cu variola maimuţei. Urmând avertismentul ipotetic al lui Gates, grupul respectiv a imaginat o tulpină de variolă a maimuţei, eliberată printr-un atac bioterorist, care a fost modificată pentru a fi rezistentă la vaccinuri.

La 23 noiembrie 2021, NTI a publicat rezultatele scenariului, care au arătat răspândirea virusului pe parcursul a 18 luni.

"Până la sfârşitul exerciţiului, pandemia fictivă s-a soldat cu peste 3 miliarde de cazuri şi 270 de milioane de decese la nivel mondial", se arată în document.

Într-un act incredibil de "previziune", exerciţiul de anul trecut a imaginat că variola maimuţei va apărea aproape exact când a apărut anul acesta: la mijlocul lunii mai.

NTI a publicat, de asemenea, un raport detaliat cu privire la rezultatele procesului. Potrivit unei cronologii de la pagina 12 a raportului, acesta şi-a imaginat că în mai 2022, focarul iniţial de variola maimuţei va infecta 1.421 de persoane şi va ucide patru persoane. Până în ianuarie 2023, se va fi răspândit în 83 de ţări, ar fi infectat 70 de milioane de persoane şi ar fi ucis 1,3 milioane. În acel moment, se va descoperi că variola maimuţei a fost modificată pentru a fi rezistentă la vaccin, iar provocările legate de lanţul de aprovizionare vor face ca răspunsul să fie mai dificil.

Citiți și Joe Biden propune pe tăcute acordarea de noi prerogative agenţiei OMS, inclusiv de a declara stare de urgenţă asupra ţărilor fără voia acestora

Un an mai târziu, la 10 mai 2023, se preconiza că ar fi infectate 480 de milioane de oameni şi ar fi ucise 27 de milioane, iar la final se va descoperi că originea a fost un atac bioterorist asupra unui laborator biologic civil. Apoi, la 1 decembrie 2023, se estimează că virusul va fi infectat 3,2 miliarde de oameni şi va fi ucis 271 de milioane.

Bineînţeles, o importantă observaţie cu privire la estimările rezultate în acest scenariu este că tulpina de variola maimuţei pe care şi-au imaginat-o era una care fusese modificată pentru a fi rezistentă la vaccin. Dacă este precis sau nu, exerciţiul oferă autorităţilor un scenariu predictiv pentru a justifica politicile de "răspuns la pandemie".

Dar omenirea a mai avut asemenea scenarii de curând.

Un asemenea "exerciţiu" foarte asemănător a avut loc chiar înainte de izbucnirea epidemiei COVID-19, multe dintre aceleaşi personaje implicate agitându-se acum cu variola maimuţei şi o nouă "pandemie".

New York Magazine a relatat în februarie 2020 că, "cu două luni înainte ca noul coronavirus, cel care provoacă COVID-19 să apară în centrul Chinei, un grup de experţi în sănătate publică s-a reunit la New York pentru o simulare". De asemenea, publicaţia a notat: "Caracteristicile virusului care provoacă în prezent ravagii la nivel mondial sunt remarcabil de asemănătoare cu cel propus în cadrul simulării, denumită ‘Evenimentul 201’."

Printre partenerii exerciţiului s-au numărat Forumul Economic Mondial şi Fundaţia Bill şi Melinda Gates.

Similar cu "exerciţiul" pentru variola maimuţei, care a avut loc înainte de epidemia de variolă, "exerciţiul" legat de coronavirus ţinut înainte de epidemia de virus Wuhan a făcut previziuni cu privire la un scenariu de masă. Acesta a estimat că 65 de milioane de oameni vor muri.

Centrul pentru Securitate Sanitară a emis o declaraţie cu privire la exerciţiul său privind coronavirusul la 24 ianuarie 2020. Acesta a afirmat că nu au prezis că, efectiv, COVID-19 va ucide 65 de milioane de oameni, având în vedere că virusul luat în considerare în cadrul simulării era diferit de virusul Wuhan care s-a răspândit în realitate.

Cu toate acestea, lucrul important nu a fost specificul „simulărilor”, ci modul în care acestea, împreună cu participanţii săi au continuat să formeze politica guvernamentală.

Iar acum, cu variola maimuţei, am ajuns într-un impas similar. O "simulare" a imaginat efectul potenţial al virusului şi a produs un număr exagerat de decese şi infecţii printr-o versiune imaginară de virus de variolă a maimuţei ca model, care era rezistent la vaccinuri. Cel mai important lucru este că acesta coincide, de asemenea, cu faptul că, acum, comunitatea internaţională analizează dacă OMS ar trebui să primească competenţe extinse pentru a guverna urgenţele sanitare globale.

Printre tendinţele generate de COVID-19 se numără faptul că guvernele ar putea fi acum mai înclinate să folosească un virus sezonier, deja declarat endemic, pentru a justifica o urgenţă globală pe termen nelimitat. În plus, focarele mici pot fi folosite şi pentru a justifica politici profund autoritare care nu se limitează la asistenţă medicală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură