Simion: Condamn în termenii cei mai duri decizia de a renunţa la apărarea de tip Patriot pentru România şi de a acorda acest sprijin pentru Ucraina

George Simion (Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.06.2024

Liderul AUR, George Simion, a ţinut să critice decizia Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de a dona Ucrainei un sistem Patriot.

"Condamn în termenii cei mai duri decizia de astăzi a preşedintelui Klaus Iohannis şi a CSAT, de a renunţa la apărarea de tip Patriot pentru România şi de a acorda acest sprijin pentru Ucraina", transmite George Simion.

Ca preşedinte al României, nu voi implica ţara noastră şi nu îi voi expune pe români la niciun tip de război", transmite Simion care, reamintim, şi-a anunţat intenţia de a candida la Cotroceni.

Totodată, Simion a insistat pe tema neutralităţii României, narativ susţinut şi de Viktor Orban în Ungaria. Ideea neimplicării pentru sprijinirea Ucrainei convine de minune intereselor Kremlinului.

Nu în ultimul rând, Simion a cerut ca decizia privind donarea sistemului Patriot să fie luată după alegerile prezidenţiale.

"România nu are de ce să intre în războaiele altora, România trebuie să investească în propriile capacităţi de apărare. De aceea, vă anunţ oficial, pentru că sunt candidatul cu şanse mari de a intra în turul doi de alegeri şi pentru că sunt singurul candidat cu şanse care exprimă o altă opinie: Sistemul de apărare Patriot trebuie să rămână să apere românii, iar România nu trebuie să intre în niciun război. Suntem în plină campanie prezidenţială. Alegerile vor avea loc pe 15 septembrie. Cer tuturor oficialilor români ca această decizie să fie luată abia după alegerea noului preşedinte al României", transmite Simion pe Facebook.

Reamintim că CSAT a decis, joi, la Palatul Cotroceni, într-o şedinţă condusă de preşedintele Klaus Iohannis, că România va dona Ucrainei un sistem Patriot.

“Având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante şi masive ale Rusiei asupra civililor şi a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum şi consecinţele regionale ale acestei situaţii, inclusiv asupra securităţii României, în strânsă coordonare cu Aliaţii, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, a transmis CSAT într-un comunicat.

De asemenea, Consiliul a afirmat că donarea sistemului se face “cu condiţia continuării negocierilor ţării noastre cu Aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional, de modernizare a Armatei României şi de asigurare a interoperabilităţii cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluţii temporare de acoperire a vulnerabilităţii operaţionale astfel create”.

Potrivit CSAT, “decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităţilor române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilităţi pentru România. În acelaşi timp, vor continua discuţiile cu aliaţii astfel încât apărarea aeriană a ţării noastre să fie în continuare consolidată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor