Siemens îşi anunţă plecarea din Rusia din cauza invaziei din Ucraina: Noi am condamnat cu tărie acest război

Logo-ul companiei germane Siemens
Logo-ul companiei germane Siemens (Getty Images)

Siemens va ieşi de pe piaţa rusă din cauza războiului din Ucraina, a anunţat joi compania, care a suferit pierderi de 600 de milioane de euro în al doilea trimestru al acestui an, urmând să suporte şi alte costuri, relatează Reuters.

Grupul industrial şi tehnologic german a devenit cea mai recentă multinaţională care a anunţat pierderi legate de decizia sa de a părăsi Rusia în urma invaziei din 24 februarie, pe care Moscova o numeşte “operaţiune militară specială”.

Mai multe companii, de la producătorii de bere Anheuser-Busch InBev şi Carlsberg până la producătorul de îmbrăcăminte sportivă Adidas, producătorul de automobile Renault şi mai multe bănci au calculat costul suspendării operaţiunilor lor în Rusia sau al retragerii din această ţară.

Directorul executiv al Siemens, Roland Busch, a descris conflictul ca fiind un „punct de cotitură în istorie”.

„Noi, ca entitate juridică, am condamnat în mod clar şi puternic acest război. Cu toţii suntem mişcaţi de război ca fiinţe umane. Iar cifrele financiare trebuie să treacă în plan secund în faţa tragediei. Cu toate acestea, la fel ca multe alte companii, resimţim impactul asupra activităţii noastre”, a declarat Busch reporterilor.

În cel de-al doilea trimestru, ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei, Siemens a suportat pierderi de 600 de milioane de euro sub formă de deprecieri de active şi alte cheltuieli, înregistrate în principal în domeniul construcţiei de trenuri, a precizat compania.

Busch a mai afirmat că sunt de aşteptat şi alte efecte, în principal din cauza cheltuielilor fără numerar legate de lichidarea entităţilor juridice, reevaluarea activelor financiare şi costurile de restructurare.

Compania din München are 3.000 de angajaţi în Rusia, unde este activă de 170 de ani. A mers pentru prima dată în Rusia în 1851 pentru a livra dispozitive pentru linia de telegraf dintre Moscova şi Sankt Petersburg.

În prezent, Rusia contribuie cu aproximativ 1% din veniturile anuale ale Siemens, cea mai mare parte a activităţii actuale fiind legată de lucrările de întreţinere pentru trenurile de mare viteză.

Filialele Siemens din Moscova şi Sankt Petersburg sunt acum în curs de reducere a activităţii, a mai transmis Busch.