Sever Voinescu: PDL este pentru adoptarea rapidă în Parlament a unei declaraţii politice de susţinere a Strategiei anticorupţie

Epoch Times România
22.03.2012

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că democrat-liberalii acordă un sprijin total susţinerii în Parlament a Strategiei Naţionale de Luptă Anticorupţie (SNLA) 2012-2015 şi a punctat, între liniile importante ale documentului, pe cea legată de crearea de noi mecanisme în ceea ce priveşte finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Din punctul de vedere al PDL, a spus Voinescu, după adoptarea declaraţiei politice parlamentare de susţinere a SNLA, democrat-liberalii îşi propun ca obiectiv modificarea legii electorale privind finanţarea partidelor până la alegerile parlamentare din această toamnă.

Purtătorul de cuvânt al PDL a punctat faptul că SNLA aduce, printre lucrurile importante, şi faptul că "schimbă strategia şi pune accentul pe prevenţie, considerând că orice dosar finalizat la DNA şi ANI reprezintă, de fapt, un eşec al managementului instituţional în ceea ce priveşte integritatea".

"Strategia vizează câteva domenii care sunt foarte importante pentru curăţarea vieţii publice din România. Unul din aspectele care ne interesează foarte mult este legat de finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.(...) Într-un fel sau altul toate partidele de până acum cel puţin par a fi manifestat o reticenţă în a aduce mai multă transparenţă şi mai multă responsabilitate în domeniul finanţării activităţilor politice în România. (...) Pe de-o parte trebuie asigurată publicitatea tuturor surselor de finanţare a activităţii partidelor, a cheltuielilor acestora. Trebuie stabilite şi aplicate norme maximale privind expresia electorală, mă refer la partea logistică. De asemenea trebuie introduse reguli de disuadare a acţiunilor pe care uneori partidele le au în ceea ce priveşte, cu ghilimelele de rigoare, mita electorală", a declarat Voinescu.

El a adăugat că, înainte de toate aceste aspecte, trebuie să se decidă ce fel de sistem politic se va adopta din punctul de vedere al finanţării.

"Dacă vrem să avem un sistem politic finanţat integral din sursă publică, asta are nişte avantaje şi dezavantaje. Sau, dacă vrem să avem un sistem politic finanţat din resursă privată, ceea ce iarăşi are avantaje şi dezavantaje", a mai declarat purtătorul de cuvânt al PDL.

Sever Voinescu a afirmat că modificările ce vor trebuie aduse legii de finanţare a partidelor politice, în sensul afişat în cadrul SNLA, se doresc adoptate de către PDL înainte de campania electorală.

Strategia vizează câteva domenii care sunt foarte importante pentru curăţarea vieţii publice din România.

"Eu cred că aceste modificări trebuie făcute rapid, pentru că ele au sens cu atât mai mult cu cât se apropie o campanie electorală şi poate îşi mai pierd un pic din acuitate în momentul în care le vom face sau le va face un viitor Parlament, după ce au trecut alegerile. (...) Deci da, răspunsul meu este că aceste modificări trebuie făcute până în campania electorală", a declarat Voinescu.

Rugat să precizeze dacă vorbeşte despre alegerile locale, având în vedere că Autoritatea Electorală Permanentă a precizat că modificarea Legii finanţării partidelor nu se va aplica la alegerile locale din 10 iunie 2012, democrat-liberalul a spus că şi lui îi vine greu să creadă că acest lucru se va întâmpla înainte de locale.

"Mai întâi trebuie adoptată Strategia anticorupţie. Ori, eu cred că lucrul acesta se va întâmpla pe parcursul săptămânilor următoare, sigur şi în perspectiva raportului MCV din vară, după care vom trece la elaborarea legislaţiei", a afirmat purtătorul de cuvânt al PDL.

Sever Voinescu a spus că Strategia Naţională de Luptă Anticorupţie trebuie susţinută de toate partidele.

"Este încă un motiv, iată, pentru ca parlamentarii din Opoziţie să înţeleagă că locul lor e în Parlament, acolo unde adoptă legile, documentele programatice şi, practic, tot ceea ce este important pentru români", a mai declarat Voinescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor