Serviciul de Securitate al Ucrainei îl arestează pe propagandistul Kremlinului Dmitri Chistilin

Dmitri Chistilin, unul dintre propagandiştii Kremlinului, a fost arestat în Ucraina (Screenshot - X)
Redacţia
08.10.2024

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în cooperare cu parteneri străini şi Serviciul Poliţiei de Frontieră de Stat, l-a arestat pe Dmitri Chistilin, un ideolog al Kremlinului pentru agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei. SBU a făcut anunţul pe canalul său Telegram pe 8 octombrie, transmite The New Voice of Ukraine.

Chistilin a fost asistentul lui Serghei Glaziev, fost consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin. Glaziev a fost unul dintre personajele-cheie din spatele anexării Crimeei de către Rusia, precum şi a regiunilor Doneţk şi Luhansk, şi a contribuit la conceperea „Strategiei de război informaţional” a Rusiei, care a justificat invazia la scară largă.

Potrivit serviciilor de informaţii ucrainene, între 2016 şi 2024, Chistilin a pregătit numeroase „materiale analitice” pentru Kremlin, susţinând agresiunea rusă şi „integrarea” în Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate temporar.

Chistilin a asistat, de asemenea, serviciile de informaţii ruse şi a fost autorul unor publicaţii care promovau campanii de dezinformare împotriva Ucrainei.

În plus, el a fost implicat activ în promovarea intereselor Kremlinului în străinătate, organizând interferenţe în procesele electorale din ţările Europei Centrale şi de Est în favoarea Rusiei.

SBU raportează că Chistilin, acţionând sub pretextul că reprezintă societatea ucraineană, a participat la „mese rotunde” în întreaga Europă, răspândind propaganda rusă în încercarea de a slăbi sprijinul occidental pentru Ucraina.

Chistilin a fost reţinut după ce a participat la unul dintre aceste „forumuri” în cooperare cu forţele de ordine moldoveneşti, în timp ce încerca să se întoarcă la Moscova prin ţări terţe.

Omul Kremlinului se află acum în arest şi a fost acuzat de două infracţiuni penale în temeiul Codului penal al Ucrainei: "Trădare comisă sub legea marţială" şi "Justificarea, recunoaşterea ca legitimă sau negarea agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei şi glorificarea participanţilor la aceasta".

SBU a raportat, de asemenea, că se strâng dovezi cu privire la asistenţa acordată de acesta GRU din Rusia, inclusiv sprijinirea creării unor mecanisme de eludare a sancţiunilor impuse Rusiei.

Chistilin riscă închisoarea pe viaţă şi confiscarea bunurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor