Serviciile secrete britanice evaluează consecinţele atacului ucrainean asupra aerodromului Belbek din Crimeea

Aerodromul Belbek din Sevastopol
Andrei Popescu
10.02.2024

Ministerul britanic al Apărării a estimat că ultima lovitură a forţelor ucrainene asupra aerodromului Belbek din Crimeea ocupată a subminat şi mai mult potenţialul avioanelor ruseşti, relatează Ukrainska Pravda.

Serviciile secrete britanice au precizat că, la 31 ianuarie, Ucraina a lovit aerodromul rusesc Belbek din Crimeea, distrugând "buncărul instalaţiei de coordonare a controlului radar".

"Acest lucru va degrada aproape cu siguranţă capacitatea Rusiei de a coordona activitatea aeriană în regiunea Mării Negre, crescând dependenţa şi presiunea asupra flotei de avioane A-50 MAINSTAY, deja suprasolicitată, precum şi asupra unui grup tot mai redus de personal instruit disponibil pentru a dirija operaţiunile aeriene".

Serviciile secrete britanice au explicat că doctrina rusă prevede un rol semnificativ pentru posturile de comandă la sol pentru a coordona forţele aeriene, în special cele de luptă, inclusiv în contextul invaziei la scară largă a Ucrainei.

Având în vedere necesitatea de a acţiona în Ucraina, serviciile de informaţii britanice au sugerat că "este aproape sigur că atât piloţii ruşi, cât şi personalul de la sol suferă acum de oboseală de luptă".

Potrivit britanicilor, orice alte lovituri asupra nodurilor critice de coordonare din Crimeea vor amplifica aproape sigur aceste presiuni, crescând posibilitatea pentru comiterea de greşeli sau calcule eronate".

Pe 31 ianuarie, s-au auzit explozii în diferite oraşe din Crimeea ocupată, iar deasupra aerodromului Belbek s-a văzut fum.

Sursele Ukrainska Pravda din cadrul forţelor armate au declarat că aerodromul a fost lovit de rachete de croazieră. Forţele Aeriene au precizat ulterior că atacul a lovit probabil cel puţin trei avioane ruseşti şi o parte din personal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor