Şercan: Tobă a plagiat. În ciuda evidenţei, Cioloş nu i-a cerut demisia atunci când am publicat probele

Emilia Şercan - jurnalista care a scos la lumină o serie de "doctori" celebri ce şi-au obţinut titlul prin furt intelectual - a salutat poziţia inflexibilă a ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, în legătură cu chestiunea plagiatului academic.
Emilia Şercan
Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)

Deşi nu există nicio îndoială că ministrul de Interne, Petre Tobă, şi-a plagiat teza de doctorat, premierul Dacian Cioloş nu i-a cerut să demisioneze la momentul la care a apărut investigaţia în acest sens, ci a preferat să aştepte o decizie instituţională, decizie care întârzie să apară, a remarcat luni, pe contul său de Facebook, jurnalista Emilia Şercan.

"Ministrul Educaţiei Mircea Dumitru anunţă că se retrage din guvern dacă ministrul de Interne Petre Tobă primeşte verdict de plagiat din partea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare şi nu este demis. Este o nouă declaraţie care arată foarte clar poziţia inflexibilă a ministrului Dumitru în legătură cu chestiunea plagiatului academic.

În plus, reprezintă şi un semnal public pe care Mircea Dumitru i-l dă lui Dacian Cioloş, chiar dacă Cioloş pare mult mai decis să sprijine rezolvarea chestiunii plagiatului, un exemplu fiind demiterea lui Adrian Curaj", a declarat Emilia Şercan.

Jurnalista, care a publicat la finele anului trecut o investigaţie din care reiese că actualul ministru de Interne a copiat 250 din totalul celor 390 de pagini ale tezei sale de doctorat, a subliniat că nu există nicio îndoială că Petre Tobă este un plagiator.

"Petre Apud Tobă a plagiat. Nu este nicio îndoială. Totuşi, în ciuda evidenţei, Dacian Cioloş nu i-a cerut să demisioneze la momentul la care am publicat probele, ci a spus că aşteaptă o decizie instituţională. Decizie care întârzie mult în cazul Tobă.

De exemplu, Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" nu sesizase propria Comisie de Etică acum două luni, pe motiv că nu există legislaţie - cea mai aberantă scuză pe care am auzit-o. Evident, o scuză ca să-l acopere pe Tobă, dar şi pe ceilalţi plagiatori, precum Florin Pandele", a adăugat Emilia Şercan.