Senatul american împinge ajutorul pentru Ucraina cu un pas mai aproape de adoptarea finală, în pofida blocadei conservatoare

Senatul SUA (Screenshot)
D.B.
12.02.2024

Senatul a votat pentru a treia oară în ultima săptămână pentru a avansa finanţarea pentru Ucraina şi Israel, în ciuda opoziţiei puternice a republicanilor conservatori, care l-au respins deoarece pachetul nu include un proiect de lege aprobat de Camera Reprezentanţilor pentru întărirea frontierei sudice şi au pus la îndoială finalul războiului din Ucraina, potrivit The Hill.

Senatul a votat cu 67-27 duminică după-amiază pentru a face ca pachetul de 95,3 miliarde de dolari să facă încă un pas spre adoptarea finală, reunindu-se în cameră cu puţin timp înainte de startul Super Bowl.

Pachetul include 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina; 14 miliarde de dolari în asistenţă de securitate pentru Israel; 9 miliarde de dolari în asistenţă umanitară pentru Gaza, Cisiordania şi Ucraina; şi 4,8 miliarde de dolari pentru sprijinirea aliaţilor din Indo-Pacific. Săptămâna trecută, pachetul nu a cuprins prevederile privind frontierele, după ce conservatorii s-au opus unui acord bipartizan cu privire la frontiere.

Liderul majorităţii din Senat, democratul Chuck Schumer, a remarcat ocazia rară de a vota în duminica Super Bowl, dar le-a reamintit colegilor de miza ridicată a momentului.

"În timp ce vorbim, invazia [preşedintelui rus Vladimir Putin] în Ucraina a transformat părţi din Europa de Est într-o zonă de război cum nu am mai văzut în aceste regiuni de la cel de-al Doilea Război Mondial", a spus el în plen.

"Ucraina este periculos de săracă în provizii, inclusiv în muniţie şi apărare antiaeriană. Dacă America nu ajută Ucraina, este foarte probabil ca Putin să reuşească", a avertizat Schumer.

Dezbaterea din Senat s-a prelungit în ceea ce ar fi trebuit să fie o pauză de două săptămâni, deoarece conservatorii conduşi de senatorul republican Rand Paul au protestat împotriva legislaţiei, refuzând să accelereze voturile.

Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, care a luat cuvântul imediat după Schumer, a avertizat că dacă Ucraina nu va fi sprijinită, aliaţii Americii vor fi puşi în pericol, dând Chinei "undă verde" pentru a-şi proiecta puterea în Asia şi în Indo-Pacific.

"Partenerii noştri nu îşi permit luxul de a pretinde că cei mai periculoşi agresori din lume sunt problema altcuiva. Şi nici noi nu avem. Nu este exagerat să spunem că ochii lumii sunt aţintiţi asupra Senatului Statelor Unite", a declarat el.

Admonestarea ascuţită a lui McConnell cu privire la rolul Americii în menţinerea securităţii globale a venit ca răspuns la criticile ascuţite din partea colegilor conservatori, care îl atacă pentru că a lucrat cu Schumer.

Paul, colegul din statul natal al lui McConnell, a calificat vineri drept "scandalos" sprijinul lui McConnell pentru proiectul de lege şi i-a acuzat pe el, pe Schumer şi pe preşedintele Biden de "neglijenţă criminală" prin faptul că au lucrat pentru a "trimite 100 de miliarde de dolari peste hotare pentru a repara graniţa altcuiva înainte de a se ocupa de graniţa noastră".

Paul şi majoritatea senatorilor republicani au votat săptămâna trecută pentru blocarea unei versiuni anterioare a pachetului de cheltuieli pentru apărare care includea un acord bipartizan privind securitatea frontierei, aprobat de Consiliul Naţional al Poliţiei de Frontieră.

Criticii republicani ai acelui acord au spus că nu a mers suficient de departe pentru a reduce migraţia.

Senatorii au votat pentru a avansa pachetul de finanţare pentru Ucraina şi Israel, după ce o moţiune de procedură oferită de senatorul Mike Lee (republican din Utah) pentru a modifica pachetul a eşuat.

Lee l-a acuzat pe Schumer că a blocat votul asupra amendamentelor.

"Liderul Schumer dictează care amendamente pot fi votate şi care nu. Ca să trec la subiect, în esenţă, toate nu sunt", a spus el.

Schumer a declarat în repetate rânduri că este dispus să ia în considerare o "listă rezonabilă de amendamente", dar democraţii au subliniat că o mână de republicani au oferit peste 80 de amendamente la proiectul de lege.

Lee a vorbit pe larg sâmbătă în faţa unei camere a Senatului în mare parte goală, în opoziţie cu proiectul de lege, iar biroul senatorului JD Vance (republican din Ohio) a distribuit un memoriu care subliniază "principalele defecte" din pachetul de ajutor pentru Ucraina.

Personalul lui Vance a remarcat că ajutorul de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina ar fi cea mai mare sumă pe care Congresul a adoptat-o pentru a ajuta Ucraina de la începutul războiului, în urmă cu doi ani. De asemenea, aceştia au susţinut că fluxul de arme, muniţii şi materiale pentru efortul de război ar putea pune presiune asupra bazei industriale americane.

Totuşi, republicanii din Senat care susţin legislaţia afirmă că a permite ca Ucraina să cadă în mâinile Rusiei ar afecta credibilitatea americană în lume şi ar ameninţa interesele economice americane în Europa. Ei spun că cea mai mare parte a finanţării militare pentru Ucraina va fi cheltuită în Statele Unite pentru a reface stocurile învechite şi pentru a actualiza tehnologia militară americană.

"Toată lumea vorbeşte despre faptul că aceasta este o problemă a Ucrainei. Aceasta este o problemă de apărare naţională pentru această ţară. Ne reconstruim liniile de aprovizionare, ne reconstruim armele, muniţiile, chiar acum. O mare parte din banii pe care îi cheltuim sunt toţi cheltuiţi în Statele Unite", a declarat senatorul republican Mike Rounds, care a votat pentru avansarea pachetului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor