Senator USR: Unde sunt medicamentele pentru cei cu boli tiroidiene? Au fost exportate de firme-căpuşă?

Vlad Alexandrescu
Vlad Alexandrescu (Epoch Times)

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a criticat, marţi, faptul că pacienţii cu boli tiroidiene trec printr-o adevărată “cursă cu obstacole” pentru a achiziţiona Euthyrox, deşi Ministerul Sănătăţii a dat asigurări că medicamentul a fost distribuit la farmacii încă de la începutul lunii aprilie. În acest sens, senatorul se întreabă dacă nu cumva Euthyrox-ul a fost exportat de firme-căpuşă pentru un profit mai mare.

“Criza Euthyrox - încotro? În 2016, în România, au fost diagnosticate 83.413 noi cazuri de boli tiroidiene, de trei ori mai multe decât în 2010. Potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul pacienţilor cu afecţiuni tiroidiene din România s-a triplat. Euthyrox era greu de procurat şi înainte de pandemie, din cauza faptului că este mereu disponibil în cantitate limitată. Înţeleg că nu se comercializează on-line, iar acum, în stare de urgenţă, procurarea lui a devenit o cursă cu obstacole. Pacienţii sunt nevoiţi să urmeze tratamentul toată viaţa, fără întrerupere, iar acum a dispărut de prin sertarele farmaciilor. Ministerul Sănătăţii spune că nu acest medicament nu lipseşte ba chiar că încă din 8 aprilie depozitele au fost aprovizionate şi de acolo Euthyrox a fost distribuit în farmacii, dar în farmacii nu e de găsit”, a afirmat Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, senatorul USR a pus o serie de întrebări în legătură cu achiziţionarea dificilă a acestui medicament:

“Cine nu îşi face treaba? Cine ar trebui să se asigure că pacienţii cu afecţiuni tiroidiene nu au de suferit în urma incompetenţei autorităţilor? Agenţia Naţională a medicamentului are o părere măcar? Colegiul Farmaciştilor a cerut ca stocurile de Euthyrox să fie mărite? Cine sunt importatorii autorizaţi? Unde sunt stocurile de Euthyrox importate? Unde au dispărut? Au fost exportate cumva de firme-căpuşă pentru un profit mai mare?”

Mai mult, Vlad Alexandrescu a subliniat că nu poate înţelege de ce în Europa nu sunt probleme în această privinţă, dar în România da, adăugând că prezenţa Euthyrox-ului în farmaciile altor state UE nu e de niciun folos din cauză că, pe timpul stării de urgenţă nimeni nu vine şi nimeni nu pleacă din ţară.

“Oare autorităţile ştiu cum este să iei la rând toate farmaciile şi să nu găseşti un medicament de care depinde echilibrul hormonal? Ce este oare în sufletul oamenilor care caută cu disperare un medicament vital? Numeroasele sesizări m-au făcut să mă interesez mai mult de subiectul ăsta. Şi o voi face, voi sesiza autorităţile competente şi voi cere lămuriri suplimentare”, a conchis senatorul USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne