Şeful Wagner admite că evoluţia războiului în Ucraina "nu se anunţă" în favoarea Rusiei: Am dat-o în bară

Evgheni Prigojin, şeful Grupului Wagner, împreună cu câţiva mercenari de-ai săi
Evgheni Prigojin, şeful Grupului Wagner, împreună cu câţiva mercenari de-ai săi (Youtube - captură ecran)

Fondatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a prezis că Ucraina va câştiga războiul, afirmând că până acum evoluţia conflictului armat "nu se prezintă" în favoarea Rusiei.

Potrivit Daily Beast, Prigojin a declarat într-un nou mesaj video, publicat miercuri de serviciul său de presă, că războiul "a fost lansat de dragul denazificării, iar noi [ruşii - n.n.] am făcut din Ucraina o naţiune care este cunoscută în întreaga lume".

"Ei [ucrainenii - n.n.] sunt ca grecii sau romanii într-o perioadă de prosperitate. În ceea ce priveşte 'demilitarizarea', dacă la începutul [războiului] aveau 500 de tancuri, acum au 5.000. Dacă atunci luptau cu îndemânare 20.000 de luptători, acum sunt 400.000. Cum am demilitarizat? Se pare că, dimpotrivă, noi, cine naiba ştie cum, am militarizat Ucraina", a adăugat şeful mercenarilor Wagner.

"Bucătarul" lui Putin, cum este poreclit, mai spune că ruşii "au dat-o" în bară şi situaţia actuală "nu se prezintă bine" pentru ei.

"Noi am venit agresiv, am mers în cizme pe tot teritoriul Ucrainei în căutare de nazişti. În timp ce căutam nazişti, i-am eliminat pe toţi cei pe care i-am putut elimina. Ne-am apropiat de Kiev... am dat-o în bară şi ne-am retras. Apoi pe la Herson, am dat-o în bară şi ne-am retras. Şi, cumva, [situaţia - n.n.] nu se prezintă bine pentru noi", a spus el.

El a continuat să sugereze că armata ucraineană este a doua după propria sa bandă de mercenari din Grupul Wagner.

"Desigur, din corectitudine, ar trebui să spun că armata rusă [este a doua cea mai bună], dar cred că ucrainenii sunt astăzi una dintre cele mai puternice armate. Au un nivel ridicat de organizare, un nivel ridicat de pregătire, un nivel ridicat de inteligenţă, au diverse arme", a declarat el.

Deşi a spus că există un scenariu "optimist" pentru modul în care se va încheia războiul, în care Rusia va păstra teritoriile ale căror anexări le-a "exagerat deja", el a recunoscut că acest lucru "nu este probabil posibil".

Scenariul mai probabil, potrivit lui Prigojin, este ca Ucraina să îşi restabilească teritoriul la graniţele din 2014.

"Vor ataca Crimeea, vor încerca să arunce în aer podul din Crimeea, vor tăia liniile de aprovizionare. Aşa că trebuie să ne pregătim pentru un război dur", a afirmat şeful Wagner.

Prigojin şi-a reiterat, de asemenea, frustrările faţă de conducerea militară de vârf a Rusiei, afirmând că mercenarii săi ar fi putut captura "tot Donbasul" dacă li s-ar fi permis acest lucru.

"Acest lucru s-a întâmplat din cauza uneltirilor, din cauza fricii că, atunci când o structură creşte, poate începe să dicteze condiţiile şi să vină la Moscova cu tancurile. Nu noi am venit cu această operaţiune specială. Dar am salutat şi am spus... dacă ne-am dus să ne batem joc de vecini, trebuie să ne batem joc de ei până la capăt. Şi s-a dovedit că bărbaţii luptă, în timp ce altcuiva îi place doar să se distreze", a spus el, făcând voalat referire la copiii elitei ruseşti care au fost protejaţi de război.

"Această dihotomie se poate încheia cu o revoluţie ca în 1917, când se vor ridica mai întâi soldaţii, apoi cei dragi lor... Acum sunt zeci de mii de rude ale celor ucişi. Probabil că vor fi sute de mii", a spus el, prezicând o revoltă şi un masacru în care oamenii îi vor ridica pe copiii elitei "pe o furcă".

"Recomand elitei ruseşti să îşi adune nenorociţii de tineri, să îi trimită la război, iar apoi, când veţi merge la înmormântare, când veţi începe să îi îngropaţi, atunci oamenii vor spune: acum totul este corect", a mai spus Prigojin.