Şeful securităţii chineze a ordonat persecuţia avocatului orb Chen Guangcheng

O poză din 2005 îl înfăţişează pe activistul orb Chen Guangcheng, cu soţia şi fiul său Kerui Chen acasă, în satul Dondshigu din provincia Shandong.
O poză din 2005 îl înfăţişează pe activistul orb Chen Guangcheng, cu soţia şi fiul său Kerui Chen acasă, în satul Dondshigu din provincia Shandong. (STR / AFP / Getty Images)

Şeful securităţii chineze, Zhou Yongkang, a fost implicat direct în persecutarea avocatului orb Chen Guangcheng, potrivit unui oficial local de partid din provincia Shandong.

În timpul unei adunări între prieteni, un oficial al partidului din oraşul Linyi a fost întrebat de prietenii săi despre persecuţia împotriva lui Chen, potrivit unui raport Canyu.org, de pe 16 mai.

Chen şi-a câştigat renumele internaţional în 2005, pentru iniţierea unui proces colectiv împotriva oraşului Linyi pentru punerea excesivă în aplicare a politicii privind un singur copil a regimului chinez, care a inclus atrocităţi ca avorturi forţate la termene târzii şi sterilizări involuntare.

Oficialul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a spus prietenilor săi că tonul tratării în cazul lui Chen a fost stabilit la cel mai înalt nivel al guvernului. Puternicul şi infamul Comitet pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), condus de Zhou Yongkang în acel moment, a aprobat în mod direct persecuţia împotriva lui Chen.

CAPL conduce masivul aparat de securitate publică din China, inclusiv instanţele judecătoreşti, poliţia şi omniprezentele sisteme naţionale de supraveghere.

Chen a ajuns pe prima pagină a ziarelor internaţionale pe 22 aprilie, când a scăpat de sub arest la domiciliu şi a fugit la Ambasada SUA din Beijing, pentru a cere azil. Chen a ieşit din Ambasada SUA doar după ce autorităţile chineze au oferit asigurări SUA că nu va fi rănit, deşi aceştia îi ameninţau simultan familia.

Înainte de evadarea sa îndrăzneaţă către Ambasada SUA, Chen a fost sub arest la domiciliu de la eliberarea sa din închisoare, în 2010, pentru motivul intentării procesului în masă.

Pe 4 septembrie anul trecut, Liu Shasha şi alţi câţiva activişti pentru drepturile omului au început să-l viziteze pe Chen şi de la sfârşitul lunii noiembrie, mai mulţi activişti s-au alăturat acestui efort. Guvernul local din Linyi a raportat vizitele CAPL-ului, aşteptând instrucţiuni în legătură cu modul de rezolvare a situaţiei.

La sfârşitul lunii noiembrie, Zhou Yongkang a mers personal în Linyi şi a organizat o întâlnire cu oficialităţile locale şi cele ale biroului de securitate publică, potrivit oficialului citat în raportul Canyu.org.

Zhou Yongkang a cerut monitorizarea şi persecutarea oricărei persoane care  îl vizitează pe Chen, atribuind cazului numărul de referinţă "905" şi indicând faptul că rezolvarea situaţiei cu Chen are o importanţă deosebită şi că va primi o atenţie specială, potrivit oficialului.

Zhou a ordonat oficialilor să trateze activiştii veniţi în vizită prin hărţuire, violenţă şi intimidare. Zhou a ordonat ca guvernul local să aplice intimidarea şi a susţinut că CAPL îi va sprijini, a indicat oficialul.

Vizitatorii lui Chen Guangcheng au fost deja avertizaţi că vor fi arestaţi dacă îl vor vizitat pe Chen.

Pe 5 decembrie 2011, poliţia din Linyi i-a arestat pe vizitatorii lui Chen, inclusiv Lu Haitao, un scriitor din Beijing; Shang Xueshan, activist pentru drepturile omului din nord-estul Chinei, şi alte două persoane timp de zece zile. Autorităţile au avertizat că oricine va îndrăzni să-l viziteze pe Chen va fi, de asemenea, reţinut. (Când actorul hollywoodian Christian Bale, cunoscut pentru rolul din Batman, a încercat să-l viziteze pe Chen în luna decembrie a anului trecut, a fost atacat cu pietre.)

După escapada reuşită a lui Chen la Ambasada SUA, personalului departamentului de poliţie din Linyi i s-a cerut să întărească supravegherea şi intimidarea celor care l-au contactat pe Chen, cu scopul de a preveni ca Chen să ofere orice fel de informaţii Statelor Unite, a relatat oficialul citat de Canyu.org.

Ţinerea lui Chen sub arest la domiciliu şi monitorizarea lui zi şi noapte nu au fost ieftine. Costul "stabilităţii", pentru că nu l-au trimis pe Chen la o închisoare obişnuită şi încarcerarea şi monitorizarea lui şi a familiei lui au depăşit 30 de milioane de yuani (4,7 milioane de dolari; potrivit BBC, venitul mediu în zonele rurale din China, în 2008, a fost de 690 de dolari) în 2008, potrivit lui Chen, şi a crescut la peste 60 de milioane de yuani în 2011.

Pe baza acestor cifre, autorităţile au cheltuit peste 200 de milioane de yuani (31,6 milioane de dolari) din anul 2008 pentru persecutarea familiei lui Chen.