Activistul chinez Chen Guangcheng condamnă abuzul împotriva familiei sale

Pastorul Bob Fu, fondator şi preşedinte al Asociaţiei ChinaAid, traduce discursul lui Chen Guangcheng direct prin difuzor pentru republicanul Chris Smith, la Casa Afacerilor Externe Subcomisia pentru Africa, Sănătate Globală şi Drepturile Omului, 15 mai 2012.
Pastorul Bob Fu, fondator şi preşedinte al Asociaţiei ChinaAid, traduce discursul lui Chen Guangcheng direct prin difuzor pentru republicanul Chris Smith, la Casa Afacerilor Externe Subcomisia pentru Africa, Sănătate Globală şi Drepturile Omului, 15 mai 2012. (Shar Adams / The Epoch Times)

Activistul chinez orb Chen Guangcheng a vorbit din nou direct cu Congresul SUA din China, de data aceasta condamnând autorităţile chineze pentru tratamentul brutal împotriva familiei sale.

"Fratele meu mai mare a fost luat de aceşti huligani fără niciun motiv, apoi au venit înapoi şi l-au bătut pe nepotul meu", a declarat Chen într-un apel telefonic şi vorbind cu ajutorul unui interpret din Washington. "Ce au făcut aceşti ofiţeri de securitate este o încălcare totală a Constituţiei Chinei şi a legislaţiei penale chineze, iar acele acuzaţii împotriva nepotului meu sunt în contradicţie cu legislaţia chineză."

Chen a vorbit cu Subcomisia pentru Afacerile Externe privind Africa, sănătatea globală şi drepturile omului, marţi, 15 mai.

Este a doua oară când Chen, un avocat şi adversar declarat al politicii Chinei privind un singur copil, a vorbit cu Congresul, după ce a sunat anterior la o audiere a Comisiei executive a Congresului privind China, pe 3 mai.

Chen a scăpat din arest la domiciliu luna trecută şi a fugit la Ambasada SUA din Beijing, deşi era rănit. După ameninţări din partea autorităţilor chineze că soţia şi copiii lui ar putea fi răniţi, el a fost de acord să părăsească ambasada şi a fost dus la spital, unde se află şi acum. În timp ce familia lui  este cu el, restul rudelor sale au avut de suferit pedepse violente.

Pastorul Bob Fu, fondatorul Asociaţiei ChinaAid şi persoana de contact pentru Chen, a declarat în cadrul audierii că poliţişti în haine civile au intrat în casa fratelui lui Chen şi l-au bătut sever pe el şi pe soţia sa. Fiul lor a încercat să-şi apere părinţii de ceea ce a considerat a fi nişte huligani şi a atacat poliţia cu un cuţit.

Nepotul a fost acuzat de tentativă de omor şi s-ar putea confrunta cu pedeapsa cu moartea, dacă va fi condamnat, a declarat Fu.

Chen, în vârstă de 41 de ani, a declarat că violenţa din partrea autorităţilor a făcut parte "dintr-un tipar aplicat mie şi familiei mele."

Uneori, între 40 şi 80 de funcţionari şi gardieni se aflau în interiorul şi în jurul casei sale, iar el şi soţia sa au fost bătuţi în mod regulat, a relatat Chen.

Chen a spus că el şi soţia sa au fost din nou înconjuraţi de poliţişti la spital şi nu au putut primi vizitatori sau părăsi spitalul. Cu toate acestea, copiii săi au crezut că spitalul este "minunat", din moment ce au putut să se joace afară, sub supravegherea asistentelor medicale.

"Vă puteţi da seama cât de groaznic a fost tratamentul aplicat în oraşul lor de origine", a spus el, "le era permisă doar o plimbare pe zi acolo."

Chen a mulţumit suporterilor din străinătate, "în special americanilor, care îşi arată grija pentru calitatea justiţiei ca valoare universală."

Când i s-a spus că este un erou pentru curajul său în apărarea drepturilor omului, Chen a declarat: "nu sunt un erou. Eu doar fac ceea ce conştiinţa îmi cere. Nu pot să tac atunci când ne confruntăm cu atâtea acţiuni rele împotriva femeilor şi copiilor".

Preşedintele subcomisiei pentru drepturile omului, Christopher Smith,  a susţinut că el a întrunit şedinţa nu numai pentru a verifica starea în care se află Chen şi familia sa, dar şi pentru a atrage un sprijin din partea Congresului şi Casei Albe pentru restul familiei şi prietenii lui Chen.

"Unsprezece zile mai târziu, domnul Chen este încă în aceeaşi cameră de spital, cu soţia şi cei doi copii, sub arest la domiciliu de facto", a spus congresmanul Smith.

"Deşi domnul Chen crede că cererea sa pentru paşaport a fost făcut duminică trecută, când a fost vizitat de un oficial chinez, şi în conformitate cu legislaţia chineză, nevăzătorii ar trebui să poată aplica verbal pentru documentele de călătorie, el nu a fost notificat cu privire la niciun fel de acţiuni suplimentare în legătură cu cererea."

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe