Şeful ONU: Criza continuă transformă Yemenul într-o bombă cu ceas

Yemeniţii caută supravieţuitori printre dărâmăturile unor case distruse de o lovitură aeriană saudită în capitala Sana’a, 12 iunie 2015.
Yemeniţii caută supravieţuitori printre dărâmăturile unor case distruse de o lovitură aeriană saudită în capitala Sana’a, 12 iunie 2015. (Captură Foto)

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a avertizat că războiul continuu din Yemen transformă această ţară într-o bombă cu ceas, cerând comunităţii internaţionale să depună eforturi pentru încheierea unei păci în statul arab sărăcit.

Ban a făcut aceste remarci luni la deschiderea, în Geneva, a consultaţiilor asupra situaţiei din Yemen, adăugând că acest război a oferit un teren fertil pentru dezvoltarea unor grupuri teroriste dure.

Militanţii grupului Statul Islamic au publicat un material video în care aparent şi-au anunţat oficial prezenţa în Yemen în luna aprilie. Armata yemenită şi comitetele populare, susţinute de luptătorii Houthi Ansarullah, se luptă cu grupuri teroriste afiliate cu Al-Qaeda şi cu militanţi ai Statului Islamic pe cuprinsul ţării.

“Regiunea pur si simplu nu mai poate susţine o altă rană deschisă precum cea din Siria sau Libia. Trebuie să găsim o soluţie pentru a păşi pe lungul drum al păcii”, a mai susţinut Ban.

Discuţiile, intermediate de delegatul special la ONU pentru Yemen, Ismail Ould Cheikh Ahmed, urmăresc să asigure un acord de încetare a focului şi să accelereze livrarea de ajutoare umanitare în naţiunea lovită de război.

Arabia Saudită, care şi-a început propria sa campanie de lovituri aeriene împotriva Yemenului în 26 martie, fără un mandat ONU, a impus o blocadă puternică asupra Yemenului.

“Începând cu luna martie, luptele au dus la moartea a peste 2.600 de oameni – jumătate dintre ei fiind civili. Luptele au distrus şcoli, spitale şi moşteniri culturale preţioase. Astăzi, chiar existenţa Yemenului atârnă în balanţă”, a adăugat şeful ONU.

În plus, Ban a făcut apel pentru o pauză umanitară în campania militară saudită împotriva Yemenului “pentru a permite ajutoarelor să ajungă la cetăţenii yemeniţi”, cerând de asemenea saudiţilor să ofere un moment de respiro Yemenului deoarece începe luna Ramadanului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe