Şeful ONU avertizează Israelul: Libanul nu poate deveni o altă Gaza

Trupe ONU la graniţa dintre Liban şi Israel (YouTube Screenshot)
Redacţia
23.06.2024

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat vineri că este profund îngrijorat de escaladarea tensiunilor dintre Israel şi grupul libanez Hezbollah, subliniind că forţele ONU de menţinere a păcii lucrează pentru a calma situaţia şi a preveni eventualele calcule greşite, potrivit Reuters.

"O mişcare pripită - un calcul greşit - ar putea declanşa o catastrofă care depăşeşte cu mult graniţa şi, sincer, imaginaţia", le-a spus Guterres reporterilor. "Să fim clari: oamenii din regiune şi oamenii din lume nu îşi pot permite ca Libanul să devină o altă Gaza".

Grupul Hezbollah, susţinut de Iran, a lansat rachete asupra Israelului, în semn de solidaritate cu aliatul său palestinian Hamas, de la izbucnirea războiului din Gaza în octombrie, forţând zeci de mii de oameni să îşi părăsească locuinţele din Israel, unde se intensifică presiunea politică pentru o acţiune mai dură.

Zeci de mii de libanezi şi-au părăsit, de asemenea, casele în urma loviturilor israeliene în sudul Libanului.

Misiunea Iranului la Naţiunile Unite a declarat vineri că Hezbollah are capacitatea de a se apăra pe sine şi Libanul împotriva Israelului, avertizând că "poate că a sosit timpul pentru autoanihilarea acestui regim ilegitim".

"Orice decizie imprudentă a regimului israelian de ocupaţie de a se salva ar putea arunca regiunea într-un nou război", a postat misiunea Iranului la ONU pe contul său de X.

UNIFIL, o forţă ONU de menţinere a păcii, precum şi observatori tehnici neînarmaţi, cunoscuţi sub numele de UNTSO, au fost staţionaţi de mult timp în sudul Libanului pentru a monitoriza ostilităţile de-a lungul liniei de demarcaţie dintre Liban şi Israel, cunoscută sub numele de Linia Albastră.

"Forţele ONU de menţinere a păcii se află pe teren şi lucrează pentru a dezescalada tensiunile şi pentru a ajuta la prevenirea unor calcule greşite", a afirmat Guterres.

"Lumea trebuie să spună cu voce tare şi clar: dezescaladarea imediată nu este doar posibilă - este esenţială", a mai subliniat el. "Nu există o soluţie militară".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor