Şefa Senatului, o nouă mutare: Reclamă la CCR un conflict între Cîţu şi Parlament după demisia miniştrilor USR-PLUS

Anca Dragu
Anca Dragu (Facebook / AncaDraguRo)

Preşedinta Senatului, Anca Dragu, a anuntat, miercuri, că sesizează Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi premier, pe de o parte, şi Parlament, de pe de altă parte, generat de refuzul lui Florin Cîţu de a veni în Parlament pentru un vot de încredere, având în vedere schimbarea compoziţiei politice a Executivului, după demiterea ministrului Justiţiei, Stelian Ion, şi demisia miniştrilor USR PLUS. Mai mult, Dragu acuză că, prin faptul că nu transmite noile propuneri de ministri, premierul Cîţu împiedică Parlamentul să asigure controlul parlamentar asupra Guvernului şi să îşi dea acordul asupra noii compoziţii politice a Guvernului.

“Trimit către CCR un al doilea document. Este o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern şi premier, pe de o parte, şi Parlament, pe de altă parte. Solicit instanţei de contencios constituţional să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi primul-ministru pe de o parte şi Parlamentul României pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la obligativitatea obţinerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale, efectuate după schimbarea compoziţiei politice a Guvernului. De asemenea, cer obligarea premierului la a formula propuneri de miniştri şi a le înainta Parlamentului, în vederea pronunţării asupra noii compoziţii politice a Guvernului.

În data de 2 septembrie 2021, am asistat la demiterea ministrului Justiţiei, Stelian Ion, în 7 şi 8 septembrie sunt demisiile celorlalţi miniştri USR-PLUS şi a vicepremierului Dan Barna, în 8 septembrie avem o scrisoare semnată de copreşedinţii USR-PLUS către premier, atrăgând atenţia asupra schimbării compoziţiei politice la nivelul Guvernului. Avem prevederile constituţionale, precum şi din Codul administrativ, care cer imperios ca în termen de cinci zile de la vacantarea funcţiei să se transmită noile propuneri. Prin faptul că premierul nu transmite aceste noi propuneri, împiedică Parlamentul să asigure controlul parlamentar asupra Guvernului şi să îşi dea acordul asupra noii compoziţii politice a Guvernului. Pe data de 12 septembrie, ar fi trebuit ca premierul să facă aceste propuneri şi să transmită către Parlament noile propuneri şi noua structură politică”, a precizat Dragu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit şefei Senatului, procedura prevăzută de articolul 85, alineat 2 şi 3, din Constituţie, în contextul actual, vizează trei paşi care trebuiau îndepliniţi: propunerea de noi membri ai Guvernului formulată de premier, aprobarea Parlamentului privind schimbarea compoziţiei politice a Guvernului şi numirea noilor membri ai Guvernului de către Preşedintele României.

Reamintim că, săptămâna trecută, miniştrii USR-PLUS, în frunte cu Dan Barna, şi-au înaintat oficial demisiile din Guvernul Cîţu. Demersul a venit în condiţiile în care guvernarea se împotmolise după insistenţa premierului Cîţu de a adopta PNDL-3 şi după revocarea, în forţă, a lui Stelian Ion din funcţia de ministru al Justiţiei. Totodată, demisia miniştrilor vine în contextul în care din partea USR-PLUS s-a depus moţiune de cenzură, moţiune care, momentan, rămâne blocată în Parlament.

(Screenshot)

(Screenshot)

(Screenshot)

(Screenshot)

(Screenshot)

(Screenshot)

(Screenshot)

(Screenshot)

(Screenshot)

(Screenshot)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne