Şefa Institutului “Marius Nasta”, despre ţigările electronice: Duc la afecţiuni severe, forme de pneumonie ce necesită internare

(YouTube Screenshot)

Folosirea ţigărilor electronice nu este lipsită de riscuri pentru sănătate, după cum ar putea crede unii. Mai exact, acestea pot duce la afecţiuni severe, inclusiv forme de pneumonie care duc la internare în spital, a avertizat, luni seara, la Medika TV, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Capitală.

“Dacă e să vorbim de acest nou obicei (vapatul - folosirea ţigărilor electronice - n.r.), el ne îngrijorează pentru că el creează dependenţă de gest. E la fel de periculos şi pentru adulţi, cei care trec de la ţigara clasică şi, în urma unui obicei, folosesc aceste ţigări. E nevoie de un psiholog specializat în terapie comportamentală. Pe de altă parte, despre ele ştim foarte puţin. Ştim că utilizate de către tineri sau adulţi, în mod acut, duc la afecţiuni severe, forme de pneumonie care duc la internare în spital. Pe timp lung, cronic, nu avem informaţii suficiente. Cred că sunt destul de neliniştitoare direcţiile pe care le vedem în acest moment”, a precizat Mahler, citată de News.ro.

De asemenea, medicul a criticat dur mediatizarea actuală a consumului de ţigări electronice:

“Dacă aş povesti din ceea ce aflu de la pacienţii vârstnici, această atitudine nu este o noutate. Erau tineri care îşi fabricau ţigările înainte, care acum au 70-80 de ani, doar că amploarea pe care o are acum acest fenomen, faptul că sunt mediatizate, că informaţia ajunge la aceşti tineri pe canale care nu sunt filtrate de foruri care pot gestiona ce tip de informaţie ajunge la aceşti copii, este greşit”, a mai precizat Beatrice Mahler.

Totodată, Beatrice Mahler este de părere că legislaţia ar trebui să fie mai restrictivă în privinţa acestor dispozitive:

“Legislaţia ar trebui să fie mai restrictivă, pe de altă parte promovarea care este permisă în orice loc. Modalitatea în care sunt construite dispozitivele te duc în sfera tehnologică, iar tinerii sunt atraşi de aceste dispozitive noi care, de fapt, nu sunt noi, dar aşa sunt promovate”, a mai spus Mahler.