Schimb de focuri între armatele americană şi a Guvernului la un punct de control din Siria

Soldaţi americani şi luptători kurzi în nordul Siriei, 28 aprilie 2017
Soldaţi americani şi luptători kurzi în nordul Siriei, 28 aprilie 2017 (Delil Souleiman/AFP/Getty Images)

Luni, forţele militare ale SUA şi armata siriană au schimbat focuri în timpul unei ciocniri directe, care s-a soldat cu pierderi pentru partea siriană, conform rapoartelor.

Incidentul a avut loc în provincia nord-estică Hasakah, într-o zonă în care, în ultimii doi ani, forţele speciale americane au consolidat grupările Forţelor Democrate Siriene conduse de kurzi (SDF).

Associated Press scrie despre rarele întâlniri dintre cele două armate:

Forţele americane s-au confruntat cu trupe siriene în nord-est, schimbul de focuri având drept urmare uciderea unui soldat şi rănirea altor doi, potrivit comunicatelor agenţiei siriene de ştiri. Forţele armate americane au afirmat că au răspuns la tirul de arme automate provenit din apropierea unui punct de control sirian.

Aparent, incidentul a izbucnit când un convoi militar american s-a apropiat de un punct de control sirian operat de armata guvernamentală.

Ca şi în cazul altor confruntări anterioare, soldaţii sirieni au refuzat să-i lase pe americani să treacă, având în vedere că Damascul îi consideră ocupanţi ilegali ai zonei care aparţine guvernului sirian.

Luna trecută, a avut loc un incident similar în timpul căruia vărsarea de sânge a fost evitată, iar vehiculele blindate din SUA au fost nevoite să se întoarcă.

Forţele pro-guvernamentale au ameninţat că vor alunga americanii.

RT Arabic a fost primul care a publicat, luni, materialul video de la confruntare.

Un elicopter american a fost, de asemenea, prezent, răspunzând tirului din partea siriană, ceea ce sugerează o acţiune coordonată din partea americană.

Potrivit AP: Agenţia de ştiri SANA a citat un oficial militar sirian nenumit care a declarat că elicopterul american a atacat un punct de control al armatei în satul Tal Dahab, în apropierea oraşului Qamishli, în jurul orei 9:45 a.m., ora locală. Oficialul a declarat că un soldat sirian a fost ucis şi alţi doi au fost răniţi.

Rapoartele regionale afirmă că forţele siriene guvernamentale au cerut forţelor americane de la sol să se întoarcă, incidentul având loc la punctul de control Rasho.

Au existat rapoarte iniţiale potrivit cărora s-ar putea să fi fost efectuat un atac aerian major, dar declaraţiile oficiale ale Pentagonului au negat acest lucru.

În timp ce unele surse guvernamentale pro-siriene susţin că americanii au înregistrat victime în incident, armata americană nu a raportat victime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe