Sănătatea orală precară accelerează boala pulmonară ireversibilă [Studiu]

Plămâni (pixabay.com)
George Citroner
13.09.2024

Tusea persistentă şi respiraţia şuierătoare sunt destul de grave fără ca bolile gingiilor să le agraveze. O nouă cercetare dezvăluie de ce parodontita, o infecţie comună a gingiilor, accelerează evoluţia bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), afecţiunea pulmonară ireversibilă şi adesea mortală care afectează aproape 16 milioane de americani.

Oamenii de ştiinţă chinezi au descoperit cum bacteriile din gingiile inflamate pot ajunge la plămâni, exacerbând simptomele BPOC. Descoperirile Universităţii din Sichuan oferă speranţe pentru noi posibilităţi de tratament în vederea gestionării acestei boli care afectează respiraţia.

Bacteriile orale declanşează în mod direct crize în plămânii BPOC

BPOC, care cuprinde emfizemul şi bronşita cronică, este a şasea cauză de deces din lume.

Această boală afectează în tăcere milioane de americani, deoarece mulţi dintre aceştia nu ştiu că suferă de ea. În Statele Unite, cele mai multe cazuri de BPOC sunt cauzate de fumat, în timp ce în ţările subdezvoltate de gătitul la foc deschis, a declarat pentru The Epoch Times Dr. Norman Edelman, pneumolog la Stony Brook Medicine, profesor de medicină internă şi membru de bază al programului de sănătate publică de la Universitatea Stony Brook.

În BPOC apar dificultăţile de respiraţie şi limitarea fluxului de aer cauzate de deteriorarea căilor respiratorii şi a plămânilor. Principalele simptome sunt tusea, excesul de mucus şi respiraţia şuierătoare. Pacienţii suferă, de asemenea, exacerbări acute în care simptomele se agravează brusc timp de câteva zile.

Deşi cercetările anterioare au asociat infecţiile bucale cu evoluţia BPOC, mecanismele exacte erau neclare. Un studiu din 2018 a presupus că cele două boli sunt asociate doar cu fumatul, ca factor de risc comun.

Noua cercetare de la Universitatea Sichuan, publicată în American Society for Microbiology Journals, constată că agenţii patogeni ai bolilor gingivale se asociază în mod direct cu declanşarea BPOC prin activarea celulelor imunitare pulmonare, care sporesc numărul bacteriilor generatoare de inflamaţii pulmonare. Cercetătorii au demonstrat acest lucru în modele animale.

„Vom efectua în continuare studii suplimentare pe subiecţi umani pentru a confirma mecanismul. Descoperirile noastre ar putea conduce la o nouă strategie potenţială pentru tratarea BPOC”, a specificat într-o declaraţie de presă Yan Li, microbiolog şi coautor al studiului.

Studiul arată modul în care o îngrijire dentară deficitară permite bacteriilor orale precum P. gingivalis să pătrundă în plămâni, a declarat Dr. Thomas Kilkenny, director de îngrijire critică în medicina pulmonară la Spitalul Universitar Staten Island, care nu a fost implicat în cercetare.

„Acest lucru stabileşte niveluri cronice de inflamaţie dincolo de cele găsite în BPOC”, a declarat el pentru The Epoch Times.

Deşi diferitele bacterii pot provoca singure un număr crescut de infecţii respiratorii, „centrul studiului a fost reprezentat de celulele inflamatorii”, a precizat el.

Bacteriile orale circulante declanşează supraproducţia de substanţe chimice de semnalizare imunitară numite citokine. Citokinele declanşează inflamaţii periculoase şi perturbă structurile pulmonare normale, a declarat Dr. Kilkenny.

70 % din cazurile de BPOC sunt cauzate de fumat

Cauza principală din spatele celor mai multe cazuri de BPOC care pot fi prevenite este fumatul. Fumatul activează celulele imunitare pulmonare pentru a elibera citokine, alimentând inflamaţia, a adăugat Dr. Kilkenny. Fumatul este responsabil pentru 70 % din cazuri.

Alţi factorii de risc includ:

Un istoric de infecţii pulmonare în copilărie.

Un istoric de astm.

Fumul de la gătitul în casă şi combustibilii de încălzire.

Mutaţii genetice care pot cauza boala.

Deficitul de vitamina D poate creşte, de asemenea, riscul de BPOC. O meta-analiză din 2020 a studiilor controlate randomizate a constatat că mulţi pacienţi cu BPOC aveau deficit de vitamina D. Mai mult, suplimentele de vitamina D au ajutat la îmbunătăţirea funcţiei pulmonare pentru aceşti pacienţi.

Expert: Combateţi infecţiile gingivale pentru a menţine sănătatea generală

Deşi studiul ar putea avea ca rezultat viitoare tratamente pentru BPOC, acest lucru se află departe în viitor, potrivit Dr. Edelman. El a subliniat că ar fi mai bine ca oamenii să aibă grijă de sănătatea lor parodontală.

„Pentru mine, adevărata poveste, pe care mulţi oameni nu o ştiu, este că boala parodontală este un factor de risc pentru bolile sistemice”, a spus el. Aceste boli includ diabetul şi bolile de inimă.

Prevalenţa infecţiilor gingivale în comunităţile defavorizate constituie o problemă semnificativă de sănătate publică, a remarcat el.

Mai exact, Dr. Edelman a declarat că a observat că aproximativ o treime dintre copiii cu venituri mici din Long Island, unde îşi desfăşoară activitatea, au carii dentare sau boli ale gingiilor. În opinia sa, informarea cu privire la efectele asupra sănătăţii legate de o sănătate orală precară ar trebui să aibă prioritate faţă de orice implicaţii terapeutice pe termen lung ale acestei cercetări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor