"S-a închis în cameră şi plânge!" - Sabrina Voinea, momente grele după verdictul TAS / Ana Maria Bărbosu şi-a recuperat medalia de bronz

Sabrina Maneca-Voinea (st) şi Ana Maria Bărbosu la JO Paris 2024 (YouTube Screenshot/Facebook-EurosportRO)
Andrei Pricopie
11.08.2024

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne i-a redat medalia de bronz gimnastei Ana Maria Bărbosu, însă i-a respins cererea Sabrinei Voinea.

Vestea a venit ca un şoc pentru Sabrina şi mama sa, Camelia Voinea, potrivit GSP.

"Nici nu pot să vorbesc, plâng întruna", a mărturisit vicecampioana olimpică de la Seul. Nu a avut puterea să reacţioneze la cazul în sine, ci doar să descrie ceea ce simte.

"Nu-mi vine să cred ce s-a întâmplat. Mi-a venit rău când am primit vestea. Nici eu, nici Sabri nu mai vrem să auzim de gimnastică. Nu suntem bine, Sabri s-a închis în cameră şi plânge", a mărturisit Camelia.

Sabrina a contestat faptul că a primit o depunctare de o zecime pentru un pas în afara covorului. Nicio reluare nu a demonstrat acest lucru. TAS a analizat cererea, dar nu i-a dat câştig de cauză româncei.

În schimb, Ana Maria Bărbosu a urcat pe podium în urma deciziei Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Concluzia a fost: "Contestaţia formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG şi este determinată ca fiind fără efect".

Comunicatul oficial al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a primit decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv, care a analizat contestaţiile depuse de Federaţia Română de Gimnastică pentru Ana Barbosu şi Sabrina Voinea Maneca.

Demersurile întreprinse în ultimele două zile de preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, au condus la deschiderea cazurilor şi analizarea acestora de către Divizia Ad Hoc a Tribunalului de Arbitraj Sportiv formată pentru a soluţiona contestaţiile de la Paris.

Deciziile TAS comunicate în speţa FRG, Bărbosu, vs. Federaţia Internaţională de Gimnastică sunt următoarele:

1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de către Ana Maria Bărbosu este parţial admisă.

2.⁠ ⁠⁠Contestaţia formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG şi este determinată ca fiind fără efect.

3. Scorul iniţial de 13.666 acordat atletei Jordan Chiles în finală este reinstituit.

4.⁠ ⁠⁠Federaţia Internaţională de Gimnastică va determina clasamentul finalei şi va acorda medaliile în concordanţă cu decizia de mai sus.

5.⁠ ⁠⁠Alte solicitări sunt respinse

În ceea ce priveşte contestaţia FRG, Voinea, vs. Federaţia Internaţională de Gimnastică, TAS a decis:

1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de FRG şi Sabrina Maneca Voinea este respinsă.

Ca urmare a acestei decizii, TAS decide că Ana Maria Bărbosu va obţine medalia de bronz, în timp ce Sabrina Maneca Voinea încheie competiţia pe locul 4. Jordan Chiles este acum pe locul 5.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român aşteaptă punerea în aplicare a deciziilor TAS de către Federaţie Internaţională de Gimnastică. COSR este alături de ambele gimnaste ale României şi respectă deciziile TAS.

Totodată, ne rezervăm dreptul de a considera şi contestaţia sportivei Sabrina Voinea întemeiată având în vedere circumstanţele finalei olimpice de la sol. Niciun sportiv nu ar trebui să fie supus unui astfel de tratament emoţional. Credem în valoarea lor, le sprijinim pe ambele sportive şi vom fi alături de ele şi de Federaţia Română de Gimnastică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor