Ruşii care vor să intre în Letonia trebuie să semneze un document în care condamnă invazia din Ucraina

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (Captură Foto)

Unii cetăţeni letoni şi-au exprimat indignarea pe reţelele de socializare că ruşii care vor să intre în Letonia trebuie să semneze un document care condamnă invazia din Ucraina. În replică, autorităţile susţin că scopul este de a identifica persoanele care susţin agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei şi care pot reprezenta o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Letoniei, potrivit presei letone de stat.

Soţul Svetlanei s-a întors de curând din Rusia, unde a mers pentru a participa la înmormântarea mamei sale. Bărbatul este cetăţean rus şi rezident permanent în Letonia. La întoarcerea sa în Letonia, ar fi fost surprins să i se ceară să semneze un document de condamnare a ostilităţilor Rusiei.

Soţia bărbatului a povestit ce s-a întâmplat la graniţă: "A condus până la postul vamal. Poliţistul de frontieră a luat documentele de la el. A venit un bărbat îmbrăcat în civil, purtând o vestă pe care scria "Border. "Poliţia de frontieră. Securitate." L-a invitat pe soţul meu înăuntru. Acolo mi-a dat o bucată de hârtie fără niciun semn de identificare. Documentul a fost redactat în limbile rusă şi engleză. Textul era deja pregătit, tot ce trebuia să fac era să-mi scriu numele şi datele din paşaport. Când soţul meu a întrebat - dar pe ce bază? Angajatul mi-a spus că, în caz contrar, nu va returna documentele şi că i se va retrage permisul de şedere permanentă."

Bărbatul nu s-a opus şi a semnat totul. Dar întrebarea cu privire la temeiul juridic al ceea ce se întâmpla a rămas fără răspuns. Pentru a clarifica situaţia, Radio Letonia a contactat Serviciul de Securitate al Statului. Străinii care intră în Letonia dinspre statul agresor Rusia sau dinspre cel mai apropiat aliat al său, Bielorusia, sunt supuşi unor verificări sporite la punctele de control de la frontieră, a confirmat Serviciul de securitate de stat, într-un răspuns oficial.

"Scopul verificărilor este de a identifica persoanele care susţin agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei şi care pot reprezenta o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Letoniei. În timpul verificărilor, se acordă o atenţie specială străinilor care, de exemplu, au servit în forţele armate ruseşti sau bieloruse, afişează în public simboluri care laudă agresiunea rusă sau exprimă atitudini negative faţă de statul leton. Un număr mare de străini cărora li s-a refuzat intrarea în Letonia şi-au exprimat în mod deschis sprijinul pentru agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei şi a poporului său, folosind mesaje tipice de propagandă de război ale Kremlinului", a subliniat Serviciul de Securitate de Stat (SSS).

Până în prezent, 62 de străini au fost refuzaţi să intre în Letonia la punctele de trecere a frontierei. Printre aceştia se numără 41 de cetăţeni ruşi, 14 belaruşi şi 7 cetăţeni din alte ţări care, potrivit SSS, ar putea reprezenta o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Letoniei.

Persoanelor care deţineau o viză valabilă pentru a călători în spaţiul Schengen le-a fost retrasă.

Ministerul leton al Afacerilor Externe (MAE) a primit o notă din partea Rusiei cu privire la atitudinea poliţiştilor de frontieră faţă de cetăţenii ruşi care doresc să intre în Letonia. Letonia acţionează în conformitate cu legile sale, a explicat ministrul de externe Edgars Rinkēvičs (Noua Unitate).

"Protestele împotriva a ceea ce facem sau nu facem pe teritoriul naţional pentru a ne proteja securitatea şi a reduce riscurile sunt inutile. Vom continua să acţionăm în interesul nostru de securitate. În acelaşi timp, aş dori să adaug că suntem, de asemenea, conştienţi de cazuri în care cetăţeni letoni sunt influenţaţi şi recrutaţi atunci când călătoresc în Rusia sau Bielorusia", a declarat Rinkēvičs.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe