Rusia, tot mai agresivă. Simulează atacuri cu rachete asupra ţărilor baltice. Estonia, alarmată

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Estonia a acuzat miercuri Rusia că s-a angajat în acţiuni provocatoare înaintea summitului NATO de săptămâna viitoare, inclusiv presupuse simulări de rachete şi încălcări ale spaţiului aerian.

De asemenea, a făcut referire la ameninţarea Rusiei din această săptămână împotriva Lituaniei, stat baltic vecin cu Estonia, din cauza restricţionării traficului feroviar către exclava rusă Kaliningrad.

"În prezent, nu există o ameninţare militară imediată împotriva Estoniei. Cu toate acestea, observăm că Federaţia Rusă îşi intensifică retorica şi activităţile înainte de summitul de la Madrid", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului estonian al Apărării, Thomas Mell.

”Rusia, care atacă Lituania deoarece a implementat sancţiuni ale Uniunii Europene anunţate cu luni în urmă, care simulează atacuri cu rachetă vizând ţinte situate în ţări baltice, iar elicoptere ale Federaţiei Ruse încalcă frontiere ale ţărilor baltice, totul converge în timp şi spaţiu” a adăugat el.

"Un astfel de comportament este o confirmare suplimentară a faptului că viitorul summit NATO de la Madrid este într-adevăr oportun", a adăugat oficilalul.

El nu a oferit niciun detaliu cu privire la presupusele simulări sau la încălcările spaţiului aerian.

Cu toate acestea, Ministerul de Externe al Estoniei a declarat că l-a convocat marţi pe ambasadorul rus pentru a protesta faţă de încălcarea "complet inacceptabilă" a spaţiului aerian al Estoniei de către Rusia, la 18 iunie.

"Încălcarea a avut loc în sud-estul Estoniei, în apropierea punctului de control Koidula, unde un elicopter rusesc a intrat în spaţiul aerian estonian fără permisiune", a declarat ministerul într-o declaraţie.

Relaţiile dintre Moscova şi cele trei state baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - s-au deteriorat de ani de zile, alimentate de tensiunile sporite ale Rusiei cu Occidentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne