Rusia susţine că tancurile Leopard 2 ar putea deveni o "bombă nucleară murdară"

Tanc german Leopard 2A7+
Tanc german Leopard 2A7+ (kmweg.com)

Rusia a declarat că tancurile germane Leopard 2 sunt echipate cu proiectile subcalibrate perforante cu miez de uraniu, iar Moscova va considera că utilizarea lor în Ucraina împotriva ruşilor reprezintă utilizarea unor "bombe murdare", informează Ukrainska Pravda.

Declaraţia a fost făcută de Konstantin Gavrilov, şeful delegaţiei ruse la Viena la Forumul OSCE privind securitatea militară şi controlul armelor, după cum informează agenţia de ştiri RIA Novosti, aliată Kremlinului, şi redacţia rusă a BBC.

"Îi avertizăm pe sponsorii occidentali ai maşinăriei militare de la Kiev să nu încurajeze provocările nucleare şi şantajul. Suntem conştienţi de faptul că tancul Leopard 2, precum şi vehiculele de luptă pentru infanterie Bradley şi Marder, sunt înarmate cu proiectile subcalibrate cu perforare de blindaj cu miez de uraniu, a căror utilizare duce la contaminarea zonei, aşa cum s-a întâmplat în Iugoslavia şi Irak.

Dacă Kievul va fi aprovizionat cu astfel de obuze pentru echipamentul militar greu al NATO, vom considera că este vorba de utilizarea de bombe nucleare murdare împotriva Rusiei, cu toate consecinţele care decurg de aici", a declarat Gavrilov.

După cum susţine delegatul rus, ţările occidentale au forţat Germania să ia decizia de a transfera vehicule de luptă Ucrainei.

"La început, aliaţii au ameninţat Berlinul cu izolarea internaţională în cazul în care va refuza să predea Leopards [tancuri de luptă principale - n.r.]. Apoi, nimeni altul decât purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a anunţat 'veşti bune' despre trimiterea 'bestiilor' germane la Kiev. Iată cum se forjează 'solidaritatea' transatlantică", a declarat reprezentantul rus.

Potrivit lui Gavrilov, Berlinul a făcut o alegere conştientă în favoarea "tancurilor germane cu cruci pe blindaj care atacă din nou soldaţii ruşi".

Şeful delegaţiei ruse a ameninţat că va distruge aceste vehicule de luptă, precum şi alte echipamente NATO.

Context

La 25 ianuarie, după mai multe luni de discuţii şi o altă reuniune în format Ramstein, Germania anunţase că vă trimite 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina şi că va aproba reexportul de Leopards de către ţări terţe.

Boris Pistorius, recent numit ministru al apărării al Germaniei, a declarat că Germania ar putea furniza Ucrainei primele tancuri de luptă Leopard în aproximativ trei luni şi că ţara sa va începe să instruiască soldaţii ucraineni pentru a le opera.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe