Rusia şi Tadjikistanul au încheiat câteva zile de exerciţii comune “antitero”

Soldaţi ruşi
Soldaţi ruşi (Serghei Veniavski/AFP/Getty Images)
Redacţia
20.04.2024

Trupele din Rusia şi Tadjikistan au încheiat joi mai multe zile de exerciţii comune în această ţară din Asia Centrală, în cadrul cărora au repetat scenarii de incursiuni transfrontaliere ale militanţilor sau ale grupurilor armate ilegale, potrivit Reuters.

Tadjikistanul are o graniţă lungă cu Afganistanul, care găzduieşte o ramură a Statului Islamic. Gruparea militantă a revendicat responsabilitatea pentru un atac care a ucis cel puţin 144 de persoane la o sală de concerte de lângă Moscova luna trecută.

Ministerul rus al Apărării a publicat o înregistrare video a exerciţiilor, în care elicoptere de atac, drone, sisteme de rachete cu lansare multiplă, obuziere şi tancuri au fost desfăşurate pe teren deşertic şi montan împotriva inamicului simulat.

Acesta a precizat că printre obiective se numără "distrugerea grupărilor teroriste", iar exerciţiile au încorporat lecţiile învăţate de armata rusă din războiul din Ucraina.

Rusia şi Tadjikistan sunt ambele membre ale unei alianţe de securitate a fostelor state sovietice, iar Rusia menţine o bază militară în această ţară.

Exerciţiile au demonstrat importanţa pe care cele două părţi o acordă cooperării militare comune, chiar dacă atacul de luna trecută de la sala de concerte - cel mai sângeros din ultimii 20 de ani în Rusia - a ameninţat să tensioneze relaţiile dintre cele două ţări.

Aproape toţi suspecţii arestaţi până în prezent de Rusia sunt cetăţeni din Tadjikistan, deşi Moscova, fără a furniza dovezi, a declarat că este de părere că forţele speciale ucrainene s-au aflat în cele din urmă în spatele masacrului. Kievul a negat cu tărie acest lucru.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia, care are mai multe milioane de lucrători din ţările din Asia Centrală, inclusiv Tadjikistan, trebuie să îşi revizuiască modul în care gestionează imigraţia. Tadjikistanul a respins o afirmaţie a unui înalt oficial rus din domeniul securităţii, potrivit căreia ambasada Ucrainei din capitala tadjică ar fi recrutat mercenari pentru a lupta împotriva Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor