Rusia se pregăteşte să reducă exporturile de motorină în septembrie

Diesel
Diesel (Pixabay.com)

Pe fondul întreţinerii rafinăriilor şi al creşterii preţurilor interne la carburanţi, Rusia va reduce exporturile de motorină prin porturile sale de la Marea Baltică şi Marea Neagră cu aproape 25% în septembrie, comparativ cu planurile de export pentru luna august, a relatat vineri Bloomberg, citând date din industrie.

Transporturile de motorină din porturile vestice ale Rusiei, inclusiv unele exporturi din Bielorusia, sunt planificate la 1,874 milioane de tone în septembrie, sau 466.000 de barili pe zi (bpd), în scădere de la aproximativ 600.000 de bpd planificate pentru exporturile din august, potrivit calculelor sursei citate.

Planul pentru exporturile de motorină din septembrie stabileşte cele mai scăzute livrări din luna mai a acestui an, când a avut loc întreţinerea de primăvară a rafinăriilor.

Acum, reviziile de toamnă în rafinării reduc şi ele exporturile de motorină din Rusia.

Capacitatea de rafinare a petrolului primar care va fi deconectată în Rusia va creşte cu 44% în septembrie faţă de august, pe fondul întreţinerii sezoniere, potrivit estimărilor Reuters bazate pe date din surse din industrie.

Până la 4,635 milioane de tone metrice din capacitatea de rafinare a Rusiei este de aşteptat să fie oprite în această lună, au declarat surse din industrie pentru Reuters.

De asemenea, autorităţile din Rusia recomandă rafinăriilor să reducă exporturile şi să vândă mai mult combustibil pe piaţa internă pentru a satisface cererea locală, dar recomandarea nu este obligatorie din punct de vedere legal, potrivit Bloomberg.

Livrările mai mici de motorină în străinătate ar însemna venituri mai mici la export pentru Rusia, care continuă să câştige miliarde de dolari americani în fiecare lună din exporturile de ţiţei şi produse.

Exporturile de ţiţei şi produse rafinate ale Rusiei au rămas stabile la aproximativ 7,3 milioane de bpd în iulie, în timp ce preţurile mai mari ale petrolului şi diferenţele mai mici de preţ pentru ţiţeiul rusesc au împins veniturile Moscovei mai sus faţă de iunie, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) în raportul său de piaţă din august. Veniturile din exporturile Rusiei, de 15,3 miliarde de dolari în iulie, au crescut cu 2,5 miliarde de dolari faţă de iunie, dar au fost cu 4,1 miliarde de dolari mai mici faţă de iulie 2022, arată estimările agenţiei