Rusia - o ameninţare pentru întreaga regiune (ministrul georgian al apărării)

Ministrul georgian al apărării Irakli  Alasania.
Ministrul georgian al apărării Irakli Alasania. (youtube.com)

Rusia constituie o ameninţare militară pentru întreaga regiune a Caucazului de Sud, a declarat ministrul georgian al apărării, Irakli Alasania, în finalul unei reuniuni a guvernului de la Tbilisi, informează vineri agenţia de presă ucraineană Unian.

În pofida protestelor de partea rusă, infrastructura NATO va fi creată în Georgia şi aceasta este parte a acordurilor convenite la recentul summit al Alianţei la Newport (Ţara Galilor), a declarat Alasania.

'Pachetul Georgia-NATO, propus de Tbilisi, presupune tocmai desfăşurarea unei infrastructuri NATO pentru exerciţii comune în vederea îmbunătăţirii capacităţii noastre de apărare, ca factor de descurajare împotriva agresiunii care vine dinspre Rusia. Este un lucru sigur. De partea georgiană, toate lucrările pregătitoare pentru înfiinţarea şi deschiderea unei baze de antrenament a NATO au fost încheiate', a spus ministrul georgian al apărării.

'O Georgie puternică este un furnizor de securitate şi stabilitate în regiune', a subliniat el. La 6 octombrie, autorităţile de la Tbilisi au trimis la sediul central al NATO din Bruxelles planurile lor cu privire la ridicarea infrastructurii Alianţei Nord-Atlantice şi în decurs de o lună aşteaptă un răspuns final la această problemă, a mai spus ministrul georgian.

Potrivit acestuia, singura şi cea mai mare ameninţare sunt forţele ruse de ocupaţie de pe teritoriul Georgiei (în Osetia de Sud şi Abhazia - republici secesioniste recunoscute de Rusia) şi agresiunea rusă în derulare împotriva Ucrainei.

'Sperăm ca, în 2015, la presiunea comunităţii internaţionale, Rusia să înceapă să îşi îndeplinească obligaţiile luate. Astăzi nu avem iluzii cu privire la aceasta. Şi în 2008 (în timpul conflictului din Georgia) şi în evenimentele actuale din Ucraina, Rusia este principala parte agresoare', a indicat şeful instituţiei de apărare a Georgiei. 'Rusia este ţara care reprezintă o ameninţare militară pentru întreaga regiune', a concluzionat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe