Rusia: Noi proteste împotriva planului guvernamental de creştere a vârstei de pensionare

Protest împotriva creşterii vârstei de pensionare în Moscova, Rusia, 22 septembrie 2018
Protest împotriva creşterii vârstei de pensionare în Moscova, Rusia, 22 septembrie 2018 (Captură Imagine)

Zecii de mii de ruşi au ieşit sâmbătă pe străzile mai multor oraşe ale Rusiei pentru a protesta împotriva planurilor guvernului de a creşte vârsta de pensionare cu cinci ani, potrivit RFE/RL.

Mii de persoane au participat la o demonstraţie în Moscova organizată de Partidul Comunist şi alte grupuri de stânga. Poliţia, citată de Interfax, a susţinut că 3.000 de oameni au participat, însă organizatorii au ridicat numărul la aproximativ 20.000.

Proteste au fost organizate şi în alte oraşe ale ţării, majoritatea lor fiind aprobate de autorităţi.

Protestele neautorizate privind vârsta de pensionare de la începutul acestei luni, care au fost organizate de liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, au dus la închiderea a peste 1.000 de persoane pe cuprinsul Rusiei.

Planul guvernului de a ridica vârsta de pensionare la 65 pentru bărbaţi şi 60 pentru femei a declanşat controverse.

Cetăţenii ruşi în vârstă sunt îngrijoraţi că nu vor trăi suficient de mult pentru a colecta beneficiile, iar tinerii se tem că prelungirea vârstei de pensionare le-ar putea diminua şansele pentru a găsi un loc de muncă.

Propunerea a făcut ca ratingul de popularitate al preşedintelui Vladimir Putin să scadă.

Putin a răspuns prin oferirea unor concesii, dar a precizat că mişcarea este necesară şi chiar esenţială din cauză că populaţia rusă cu vârsta potrivită pentru muncă este în scădere.

Liderul rus a adăugat că reformele au fost amânate ani de zile şi riscă să cauzeze inflaţie şi să adâncească sărăcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe