Rusia: Duma de Stat suspendă mandatul deputatului Ponomarev din opoziţie

Kremlinul intensifică lupta împotriva opoziţiei. Recent, Duma de Stat a suspendat prerogativele unui deputat din opoziţia rusă, acuzat de o presupusă deturnare de fonduri şi desfăşurarea unei propagande anti-Rusia.
Deputatul rus Ilia Ponomarev.
Deputatul rus Ilia Ponomarev. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.06.2016

Duma de Stat a Rusiei a votat în vederea anulării prerogativelor deputatului Ilia Ponomarev pentru neîndeplinirea obligaţiilor sale, a raportat la sfârşitul săptămânii trecute ziarul Vedomosti.

Votul s-a concluzionat cu 413 voturi pentru şi 3 împotrivă, acestea din urmă provenind de la membrii Partidului de opoziţie O Rusie Dreaptă: Dmitri Gudkov, Serghei Petrov şi Ponomarev, care a votat în absenţă din SUA.

În timpul procedurilor, liderul Partidului Democrat Liberal al Rusiei, Vladimir Jirinovski, a declarat că Ponomarev conduce o propagandă anti-Rusia şi acţionează împotriva intereselor ţării.

Partidul O Rusie Dreaptă a prezentat iniţiativa şi a concluzionat că Ponomarev nu a fost prezent la lucrările Dumei de Stat de doi ani, nu a lucrat cu alegătorii şi nu a comunicat cu partidul. Ponomarev respinge acuzaţiile, a raportat Vedomosti.

Ponomarev a fost singurul deputat din Duma de Stat care a votat împotriva anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014. Când a călătorit în California la scurt timp după votul său privind Crimeea, conturile sale bancare au fost îngheţate şi aparent i s-a interzis să călătorească în străinătate. El nu s-a întors în Rusia de atunci, conform New York Times.

În 2015, Duma de Stat i-a anulat imunitatea parlamentară şi l-a acuzat în absenţă de delapidarea a 750.000 de dolari de la Fundaţia tehnologică şi ştiinţifică Skolkovo finanţată de stat. Ponomarev a lucrat cu Skolkovo ca lector, iar în perioada 2011-2012 a administrat o parte a proiectelor fundaţiei în timp ce a lucrat îndeaproape cu preşedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor