Rusia desfăşoară circa 10.000 de paraşutişti de elită ca infanterie într-un punct focal pe linia frontului [Serviciul de Informaţii al UK]

Paraşutişti ruşi, la o paradă militară în Moscova
Paraşutişti ruşi, la o paradă militară în Moscova (Youtube - screenshot)

Cel puţin cinci regimente de paraşutişti ruşi din diviziile a 7-a şi a 76-a sunt probabil concentrate acum la câţiva kilometri de satul Robotine, aflat pe linia frontului, a declarat Serviciul de informaţii al Ministerului britanic al Apărării în raportul său privind situaţia din Ucraina, de luni, 18 septembrie, potrivit Business Insider.

La capacitatea maximă, o astfel de forţă ar constitui aproximativ 10.000 de paraşutişti de elită, potrivit raportului agenţiei.

În ultimele două săptămâni, Rusia a întărit probabil şi mai mult greu încercata Armata Combinată 58 de Arme cu unităţi suplimentare de paraşutişti pe axa Orikiv din regiunea Zaporojie, a adăugat raportul.

Cu toate acestea, este foarte probabil ca aproape toate unităţile să fie în mod dramatic sub efective. Este probabil ca situaţia actuală să fie considerată extrem de nesatisfăcătoare de către ierarhia VDV (aviaţia rusă).

Acest lucru se datorează faptului că, de-a lungul războiului, comandanţii ruşi au încercat să refacă forţele aeropurtate ca forţă de atac extrem de mobilă, pentru operaţiuni ofensive. Dar, încă o dată, acestea sunt folosite ca front de infanterie pentru a suplimenta forţele terestre suprasolicitate, a declarat Serviciul de informaţii al Ministerului britanic al Apărării.

Anterior, ziarul american New York Times a relatat că a început o nouă fază a contraofensivei ucrainene, principala lovitură venind din sud-est, unde soldaţii ucraineni avansează treptat prin câmpuri minate şi sunt atacaţi de avioanele ruseşti.

Comandantul-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, le-a spus luna trecută oficialilor americani că forţele ucrainene sunt pe punctul de a face o deschidere în contraofensiva lor din sud, a relatat Wall Street Journal pe 24 august, citând un oficial american neidentificat.

Apoi, la începutul lunii septembrie, comandantul grupării operaţionale şi strategice a trupelor Tavria, Oleksandr Tarnavski, a declarat că forţele armate ucrainene au străpuns prima linie de apărare rusă pe frontul de sud.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat la 11 septembrie că trupele ucrainene au eliberat o parte din Opitne, în apropiere de Avdiivka, în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Armata ucraineană a anunţat la 17 septembrie că forţele ucrainene au eliberat satul Klişciivka, la sud de ruinele oraşului Bahmut, ocupat de Rusia, în regiunea Doneţk.