Rusia declară persona non grata Fundaţia "Andrei Saharov" din SUA

Andrei Saharov la 1 martie 1989
Andrei Saharov la 1 martie 1989 (Wikipedia.org)

Într-un ecou al Războiului Rece, autorităţile ruse au pus luni pe lista neagră o fundaţie cu sediul în SUA care poartă numele lui Andrei Saharov, fizicianul disident de la sfârşitul epocii sovietice, cunoscut pentru susţinerea dezarmării nucleare, a cooperării internaţionale şi a drepturilor omului.

Potrivit biroului procurorului general al Rusiei, ca urmare a "unui studiu al materialelor primite", Fundaţia Andrei Saharov din Statele Unite a fost adăugată pe o listă de organizaţii neguvernamentale străine şi internaţionale ale căror activităţi au fost "recunoscute ca fiind nedorite" pe teritoriul rus, relatează Yahoo News.

Fundaţia, cu sediul situat în apropiere de Washington DC, nu a răspuns imediat la un e-mail prin care se solicitau comentarii.

Nu a fost clar ce impact va avea decizia asupra activităţii fundaţiei, care susţine că urmăreşte să construiască o lume în care cuvintele laureatului Nobel din 1975 să fie auzite şi care să fie un "loc mai sigur şi mai drept".

Viaţa şi realizările lui Saharov au dus la numeroase premii şi iniţiative.

El a fost unul dintre fondatorii organizaţiei ruse pentru drepturile omului "Memorial", care a câştigat anul trecut un premiu Nobel în timp ce se lupta cu autorităţile care doreau să confişte arhiva sa de înregistrări ale represiunilor de stat istorice şi contemporane.

Saharov a murit la Moscova în decembrie 1989, la vârsta de 68 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe