Rusia cere o anchetă ONU privind traficul cu organe în Kosovo

Epoch Times România
09.02.2012

Rusia a cerut miercuri Consiliului de Securitate al ONU să susţină o iniţiativă sârbă privind crearea unui organism de anchetă vizând implicarea unor lideri kosovari în traficul cu organe umane.

"Susţinerea voastră ar reprezenta o contribuţie importantă la triumful justiţiei şi legii, deoarece garantează că ancheta nu va mai fi muşamalizată", a declarat reprezentantul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate consacrată Kosovo.

După ce şi-a exprimat îndoielile în legătură cu eficienţa anchetei desfăşurate de Misiunea de poliţie şi justiţie a UE în Kosovo, EULEX, privind participarea unor oficiali kosovari la traficul de organe, diplomatul a subliniat că "această anchetă este condusă de ţările care au contribuit la sosirea la putere a acestor persoane în Kosovo".

"Un rol important în proces a fost jucat de Statele Unite. Şi ce surpriză! Chiar un cetăţean american conduce în prezent grupul de anchetă", a subliniat Ciurkin.

El a amintit cu această ocazie că fostul procuror TPI Carla del Ponte a evocat "obstacole grave impuse de prezenţa internaţională şi de autorităţile kosovoare pentru a bloca ancheta privind transplanturile ilegale de organe umane în Kosovo".

În 2010, parlamentarul elveţian Dick Marty a dat publicităţii un raport în care îl acuză pe premierul kosovar Hashim Thaci că a condus, la sfârşitul anilor '90, un grup infracţional responsabil de asasinate la comandă, răpiri şi trafic cu organe umane.

În august 2011, diplomatul american John Clint Williamson a fost numit la conducerea grupul de anchetă însărcinat cu verificarea faptelor enunţate în raport. Grupul se află în prezent sub autoritatea misiunii EULEX.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor