Rusia amplasează lansatoare de rachete strategice cu capacitate nucleară în serviciu de luptă

Un complex de rachete nucleare Yars, văzut pe o stradă din Moscova în timpul repetiţiilor pentru parada de Ziua Victoriei, la 2 mai 2024. (Getty Images)
Redacţia
08.10.2024

Sistemele de lansare pentru rachete cu capacitate nucleară au fost aduse pe „rute de patrulare de luptă” în Rusia, a raportat presa de stat a ţării, potrivit Newsweek.

Agenţia de ştiri Tass a publicat un videoclip cu ceea ce a descris drept sisteme de lansare pentru racheta balistică intercontinentală Yars (ICBM), care erau desfăşurate în Novosibirsk, Siberia. Clipul, filmat în timpul zilei, arată armele fiind scoase dintr-un depozit şi transportate pe un drum.

Agenţia a precizat că se verifică „pregătirea” personalului şi a echipamentelor „pentru sarcini pe termen lung în teren”.

Racheta Yars RS-24 (denumire NATO SS-29) este o rachetă nucleară strategică cu o rază de acţiune de până la 12.000 de kilometri şi o precizie de 250 de metri, conform publicaţiei specializate în domeniul militar şi al apărării Army Recognition. Poate fi montată pe transportoare de camioane sau desfăşurată în silozuri.

Primul regiment Yars RS-24 format din trei batalioane a fost desfăşurat în 2011, în timp ce două batalioane ale celui de-al doilea regiment au fost puse la datorie în decembrie anul trecut.

Tass a declarat că personalul îndeplineşte sarcini care includ „testarea acţiunilor de manevră pe rutele de patrulare de luptă ca parte a serviciului de luptă”, precum şi organizarea camuflajului şi a protecţiei de luptă.

„De asemenea, militarii vor rezolva probleme de contracarare a sabotajului şi a grupurilor de recunoaştere”, a adăugat agenţia.

De la începutul invaziei sale pe scară largă din Ucraina, în februarie 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a emis ameninţări ambigue cu privire la armele atomice ale naţiunii sale, care au fost amplificate de propagandiştii Kremlinului, care prezintă capacităţile nucleare ale Moscovei şi ameninţă cu atacuri asupra ţărilor care susţin Kievul.

Cu toate acestea, experţii se îndoiesc că Putin ar recurge la desfăşurarea de arme nucleare tactice, care au o rază de acţiune mai mică decât armele strategice, dar pot fi utilizate pe câmpul de luptă.

Putin a anunţat luna trecută schimbări în doctrina nucleară a Moscovei, subliniind circumstanţele în care Rusia ar putea folosi arme nucleare. Acestea includ acum posibilitatea de a le folosi împotriva statelor non-nucleare care sunt susţinute de puteri nucleare, cu o referire indirectă la Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor