Rusia ameninţă să blocheze Youtube pentru "cenzură"

Matrix
 
Matrix  

Rusia ar putea bloca YouTube şi alte mari platforme de socializare din SUA pentru „cenzurarea” conţinutului organizaţiilor mass-media de stat ale Rusiei, potrivit proiectului de legislaţie prezentat joi parlamentului.

Proiectul de lege explică faptul că Procuratura Generală şi Ministerul de Externe ar putea identifica platformele străine despre care consideră că încalcă drepturile ruşilor prin restricţionarea conţinutului. Această desemnare ar permite agenţiei Roskomnadzor, care monitorizează presa în Rusia, să blocheze complet sau parţial platforma.

Nota explicativă a proiectului de lege menţionează YouTube, Facebook şi Twitter acuzându-le de „cenzurarea” conturilor presei de stat ruseşti, inclusiv RT, RIA Novosti şi Crimeea24 din aprilie. Facebook şi Twitter au început să eticheteze conturile media afiliate statului în această vară, la câteva luni după ce YouTube, deţinută de compania-mamă a Google - Alphabet -, a introdus etichete similare.

„Urgenţa în adoptarea proiectului de lege se datorează numeroaselor cazuri de restricţie nejustificată a accesului cetăţenilor ruşi la informaţii transmise de mass-media rusă”, potrivit unei traduceri a notei explicative citată de Reuters.

Kremlinul a declarat că este necesar un mecanism pentru a contracara presupusa discriminare a conţinutului rus, dar a evitat să sprijine sancţiunile împotriva companiilor americane.

"Au avut loc acţiuni discriminatorii împotriva clienţilor ruşi ai acestor servicii", a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov reporterilor, potrivit Bloomberg. "Acest lucru trebuie contracarat", a mai adăugat acesta.

Parlamentarii din camera inferioară a parlamentului rus - Duma de Stat - şi camera superioară - Consiliul Federaţiei - trebuie să aprobe proiectul de lege înainte ca preşedintele Vladimir Putin să poată semna legea.

În prezent, Moscova percepe amenzi relativ mici împotriva Facebook şi Twitter pentru nerespectarea unei legi din 2015 care impune companiilor de socializare să stocheze datele utilizatorilor ruşi pe serverele ruseşti. Moscova a blocat accesul la Linkedin pentru încălcarea legii în 2016.

Rusia a încercat să blocheze populara aplicaţie de mesagerie Telegram în 2018 pentru că aceasta nu a transmis cheile de criptare serviciilor de securitate ruse. Roskomnadzor, care monitorizează activitatea online, s-a alăturat platformei Telegram săptămâna aceasta după ce a încercat timp de doi ani să o blocheze.

Anul trecut, Rusia a adoptat o lege a „suveranităţii internetului” care înăspreşte controlul statului asupra traficului de internet ca răspuns la ceea ce Moscova a numit o strategie agresivă de securitate cibernetică a SUA. Activiştii pentru libertatea de exprimare au criticat legea, spunând că ar putea permite autorităţilor să restricţioneze accesul la informaţie după bunul plac.

Redactorul-şef al RT, Margarita Simonian, a lăudat proiectul de lege privitor la YouTube, dar a criticat amenzile „ridicole” de până la 3 milioane de ruble (39.000 USD), numindu-le „mai mult o tachinare decât o ameninţare la adresa Google şi companiilor similare”.

Proiectul propus permite autorităţilor ruse, de asemenea, să restrângă traficul către platformele care încalcă legea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe