Rusia ameninţă că îşi va schimba doctrina nucleară din cauza "escaladării" SUA

Premierul Rusiei, Vladimir Putin, poartă ochelari la parcul tehnologic din Novosibirsk pe 17 februarie 2012. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)
Redacţia
13.06.2024

Moscova ameninţă că îşi va schimba doctrina nucleară drept răspuns la ceea ce Kremlinul consideră a fi "acţiuni de escaladare" din partea SUA şi a NATO.

Ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a lansat avertismentul marţi, în comentariile făcute reporterilor, spunând că "provocările" tot mai mari create de SUA şi aliaţii săi, "fără îndoială, ne pun în faţa noastră, în toată amploarea sa, întrebarea despre cum pot fi aduse documentele de bază în domeniul descurajării nucleare mai mult în conformitate cu nevoile actuale".

El a precizat că autorităţile ruse nu vor anunţa în avans ce modificări exacte vor fi aduse doctrinei, care stabileşte condiţiile în care preşedintele rus ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare.

Comentariile lui Riabkov vin la mai puţin de o săptămână după ce Vladimir Putin a lansat ideea de a face modificări la doctrina nucleară la "Forumul Economic Internaţional" de la Sankt Petersburg, numind-o un "instrument viu" supus schimbării şi avertizând că "urmărim cu atenţie ce se întâmplă în lumea din jurul nostru şi nu excludem să facem unele modificări la această doctrină".

La acel moment, Putin a declarat că nu există nicio bază pentru ca Moscova să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei, dar că Rusia nu va ezita să le folosească dacă "însăşi existenţa" ţării este ameninţată.

De asemenea, el a sugerat că SUA nu ar veni în ajutorul ţărilor europene dacă acestea ar fi ţinta unor lovituri nucleare.

"Dacă se va ajunge la asta, Doamne fereşte... Europenii trebuie să se gândească dacă americanii se vor implica într-un schimb nuclear la nivel de arme strategice dacă cei cu care facem schimb de lovituri nu există. Chiar mă îndoiesc", a declarat el, potrivit Interfax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor