România a renunţat la înăsprirea regulilor de import pentru produsele supuse accizelor din Moldova

(photos.com)

România a renunţat la înăsprirea regulilor de import pentru produsele supuse accizelor din R.Moldova, la 24 de ore de la instituirea noii proceduri. Bucureştiul oficial a luat această decizie după o convorbire între şeful Serviciului Vamal (SV) al Republicii Moldova, Tudor Baliţchi, şi omologul său român, Claudiu Ardeleanu.

Potrivit "Infotag", care citează un comunicat de presă al SV, în timpul convorbirii telefonice funcţionarii au efectuat un schimb de opinii referitor la situaţia rezultată din punerea în aplicare a noilor măsuri de control vamal al bagajelor persoanelor fizice.

Baliţchi şi Ardeleanu au convenit să activizeze cooperarea în viitorul apropiat în vederea identificării unor soluţii eficiente de control vamal, astfel încât să fie asigurată circulaţia fără obstacole a mărfurilor şi persoanelor, dar şi combaterea circuitului ilegal de mărfuri.

Potrivit sursei citate, cetăţenii care au plecat în România în acest week-end au confirmat faptul că anularea declarării în scris pentru 22 de tipuri de produse a condus la accelerarea controlului.

"Cetăţenii sunt obligaţi să declare doar articolele de tutungerie şi alcool, zahărul şi uleiul vegetal, carburanţii şi lubrifianţii pe care îi deţin. După declararea verbală are loc examinarea bagajelor şi a obiectelor personale. Vameşii români sunt atenţi mai ales la cei care introduc în ţară carne, produse lactate acre, în special, brânză", au confirmat martorii.

Limita la importurile de mărfuri respective a fost menţinută: cel mult o dată pe săptămână. Măsurile speciale au determinat formarea unor cozi de kilometri, la sfârşitul săptămânii.