România a livrat Moldovei primul milion de metri cubi de gaze prin gazoductul Iaşi - Ungheni

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni
Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni (mei.gov.md)

România a livrat la 3 decembrie primul milion de metri cubi de gaze către Republica Moldova prin gazoductul Iaşi-Ungheni. Este primul transport de gaze prin această rută alternativă care ar putea să asigure independenţa energetică a Moldovei de gazele ruseşti.

Tot sâmbătă, au tranzitat către Republica Moldova, alte 4,3 milioane de metri cubi prin gazoductul de la Orlovka Isaccea, transmite Europa Liberă.

Compania Energocom a anunţat vineri realizarea unui import de gaze „în revers”, în regim de testare, pe coridorul transbalcanic. Este vorba despre o cantitate de 4,3 de milioane de m.c. care au fost importate prin interconectorul Grecia-Bulgaria, via România, fiind transportate până în Ucraina.

Energocom a precizat, într-un comunicat, că în trecut, coridorul transbalcanic a funcţionat doar dinspre nord spre sud, acum fiind realizată o premieră de transport în sens invers, cu gaze care nu sunt ruseşti.

Directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, a menţionat că se discută despre mai multe potenţiale surse de gaze. Se testează, cu volume diferite, inclusiv gazoductul Iaşi-Ungheni care vine spre Chişinău, la fel cum se vor testa şi alte rute din regiune.

Folosirea gazoductului Iaşi - Ungheni ar putea asigura independenţa energetică a Moldovei în condiţiile în care prin acesta ar putea ajunge gaze din sud-estul Europei, inclusiv gaz lichefiat prin terminalele din Turcia sau Grecia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe