Om de ştiinţă care a lucrat cu laboratorul Wuhan afirmă că virusul ce a declanşat COVID a fost creat de om

Un om de ştiinţă care a lucrat la un controversat laborator de cercetare din China a afirmat că COVID este un virus creat de om care s-a scurs din instalaţie, potrivit unui raport.
Institutul de Virologie din Wuhan
Institutul de Virologie din Wuhan (HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)
Loredana Diacu
04.12.2022

Andrew Huff, om de ştiinţă care a lucrat pentru o organizaţie non-profit, cu sediul la New York, ce studia virusurile, a declarat că virusul care a declanşlat COVID s-a scurs de la Institutul de Virologie Wuhan din China în urmă cu peste doi ani şi a acuzat autorităţile pentru "cel mai mare eşec al serviciilor de informaţii americane de la 11 septembrie 2001", a relatat sâmbătă cotidianul britanic The Sun, preluat de New York Post.

Laboratorul din Wuhan a fost în centrul unor dezbateri aprinse cu privire la originile COVID, însă atât (necredibilii) oficiali ai guvernului chinez, cât şi personalul laboratorului au negat că virusul s-a scurs din această instituţie.

Huff, epidemiolog, a declarat în noua sa carte, "Adevărul despre Wuhan", că pandemia a fost rezultatul finanţării de către guvernul american a coronavirusurilor în China.

El a spus că experimentele chinezeşti de obţinere a funcţiilor au fost efectuate în condiţii de securitate insuficientă, ceea ce a dus la o scurgere din laboratorul din Wuhan.

"Laboratoarele străine nu aveau măsurile de control adecvate pentru a asigura o biosecuritate şi gestionarea riscurilor corespunzătoare, ceea ce a dus, în cele din urmă, la scurgerea din laboratorul Institutului de Virologie din Wuhan", a spus el în cartea sa.

În ultimii doi ani, tot mai multe dovezi au sugerat că virusul s-a scurs din laborator.

Unii experţi cred că virusul ar fi putut scăpa printr-un om de ştiinţă infectat sau prin eliminarea necorespunzătoare a deşeurilor din unitate. Tedros Adhanom Ghebreyesus, şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat unui politician european că se teme că virusul a scăpat din laborator printr-un "accident catastrofal" în 2019, potrivit unui raport publicat în Daily Mail, la începutul acestui an.

Huff a fost vicepreşedinte al Ecohealth Alliance, o organizaţie non-profit cu sediul la New York, care studiază bolile infecţioase. Grupul a studiat diferite coronavirusuri la lilieci timp de mai bine de un deceniu, cu finanţare de la National Institutes of Health, şi a creat legături strânse cu laboratorul din Wuhan.

Huff, care a lucrat la Ecohealth Alliance din 2014 până în 2016, a declarat că organizaţia non-profit a ajutat laboratorul din Wuhan să pună laolaltă "cele mai bune metode existente de a crea coronavirusuri de lilieci pentru a ataca alte specii" timp de mulţi ani.

"China a ştiut din prima zi că acesta era un agent modificat genetic", a scris Huff. "Guvernul SUA este de vină pentru transferul de biotehnologie periculoasă chinezilor".

"Am fost îngrozit de ceea ce am văzut", a declarat acesta pentru The Sun. "Le dădeam pur şi simplu tehnologie pentru arme biologice."

Institutul de Virologie Wuhan, un centru de cercetare administrat şi finanţat de stat care găzduieşte cele mai riscante cercetări asupra coronavirusului din China, a fost supus unei presiuni imense din partea Partidului Comunist Chinez, aflat la putere, pentru a produce descoperiri ştiinţifice care să ridice statutul Chinei la nivel mondial, în ciuda lipsei de resurse, potrivit unei investigaţii recent publicate de Vanity Fair.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor