Condamnarea lui Harvey Weinstein pentru viol, anulată de o instanţă superioară din New York

Harvey Weinstein
Harvey Weinstein (Getty Images)
Redacţia
26.04.2024

Condamnarea lui Harvey Weinstein, în 2020, pentru agresiune sexuală şi viol a fost anulată de cea mai înaltă instanţă din New York, redeschizând cazul istoric care a alimentat mişcarea #MeToo şi subliniind provocările legate de tragerea la răspundere a bărbaţilor puternici.

Potrivit Reuters, într-o decizie divizată, 4-3, joi, Curtea de Apel a statului a declarat că judecătorul de fond a făcut o greşeală critică permiţând femeilor să depună mărturie că le-a agresat Weinstein, chiar dacă acuzaţiile lor nu făceau parte din incriminările cu care se confrunta.

"Remediul pentru aceste erori flagrante este un nou proces", a scris judecătoarea Jenny Rivera.

Weinstein, în vârstă de 72 de ani, a executat o pedeapsă de 23 de ani într-o închisoare din nordul statului Rome, New York.

Nu se aşteaptă ca el să fie eliberat imediat, deoarece se confruntă, de asemenea, cu o pedeapsă separată de 16 ani de închisoare în California, după ce a fost condamnat acolo anul trecut pentru violul unei actriţe, în 2013, într-un hotel din Los Angeles.

"Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a rejudeca acest caz şi vom rămâne fermi în angajamentul nostru faţă de supravieţuitoarele agresiunilor sexuale", a declarat într-un e-mail Emily Tuttle, purtător de cuvânt al procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg.

Predecesorul lui Bragg, Cyrus Vance, a instrumentat cazul din New York.

Arthur Aidala, un avocat al lui Weinstein, a calificat decizia drept o victorie pentru clientul său şi pentru orice american acuzat de o infracţiune, "indiferent cât de popular sau nepopular este".

Weinstein a negat că ar fi avut întâlniri sexuale neconsensuale cu cineva.

Actriţa Ashley Judd, una dintre acuzatoarele lui Weinstein, a calificat decizia, în cadrul unei conferinţe de presă, drept "un act de trădare instituţională".

"Tendinţă îngrijorătoare"

Judecătoarea Madeline Singas a avut o opinie divergentă, spunând că decizia "perpetuează noţiuni învechite de violenţă sexuală" şi face ca tragerea la răspundere a inculpaţilor pentru agresiune sexuală să fie "semnificativ mai dificilă".

Ea a acuzat, de asemenea, majoritatea de a "albi" faptele şi de a continua ceea ce ea a numit o "tendinţă îngrijorătoare" de anulare a verdictelor juraţilor în cazurile de violenţă sexuală.

"Femeile din New York merită mai mult", a scris Singas.

Condamnarea din New York a fost considerată un moment de cotitură pentru mişcarea #MeToo, în care femeile au acuzat sute de bărbaţi din industria divertismentului, mass-media, politică şi alte domenii de conduită sexuală inadecvată.

"Unii au considerat cazul [din Los Angeles] ca fiind de prisos. Acum ne dăm seama cât de important a fost", a declarat Elizabeth Fegan, avocata unor acuzatori ai lui Weinstein, într-un e-mail.

În opinia lui Aidala, avocatul lui Weinstein, decizia din New York ar putea influenţa o curte de apel din California care analizează dacă să anuleze acea condamnare.

Procesul din California a prezentat în mod similar mărturii despre presupusa sa conduită necorespunzătoare din trecut ca parte a cazului procurorilor.

Curtea de Apel din New York a declarat, de asemenea, că judecătorul de fond şi-a agravat eroarea permiţând ca Weinstein să fie interogat cu privire la o gamă largă de comportamente "detestabile", inclusiv intimidarea şi accesele de furie faţă de asociaţi, care l-au prezentat într-o lumină "extrem de dezgustătoare".

"Este un abuz de putere discreţionară judiciară să se permită acuzaţii neprobate de nimic mai mult decât un comportament rău care distruge caracterul unui acuzat, dar nu aruncă nicio lumină asupra credibilităţii sale în legătură cu acuzaţiile penale", se arată în hotărâre.

Weinstein a fost condamnat în februarie 2020, în Manhattan, pentru agresarea sexuală a fostei asistente de producţie Miriam Haley, în 2006, şi pentru violarea actriţei aspirante Jessica Mann, în 2013.

Acuzaţiile pentru care a fost condamnat au fost agresiune sexuală de gradul întâi şi viol de gradul trei. Juraţii l-au achitat de celelalte acuzaţii.

Judecătorul care l-a judecat pe Weinstein, James Burke, nu a fost numit din nou în funcţie după ce mandatul său a expirat la sfârşitul anului 2022.

Unele state, inclusiv New York, au răspuns la mişcarea #MeToo prin adoptarea unor legi care permit femeilor să deschidă procese civile pentru a cere despăgubiri pentru comportament sexual nepotrivit care a avut loc cu mulţi ani înainte, chiar dacă faptele s-au prescris deja.

Weinstein a cofondat studioul de film Miramax, care a avut producţii de succes, printre care "Shakespeare in Love" şi "Pulp Fiction". Studiol său de film a intrat în faliment în martie 2018.

El se alătură celor cărora li s-au anulat condamnările pentru agresiune sexuală, printre care şi fostul comediant Bill Cosby.

Condamnarea lui Cosby din 2018 a fost anulată după trei ani de cea mai înaltă instanţă din Pennsylvania. Majoritatea a declarat că un acord din 2005 al procurorilor de a nu-l acuza pe Cosby de faptul că a drogat şi agresat femei a însemnat că acesta nu ar fi trebuit să fie acuzat un deceniu mai târziu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor