Roland Garros: Novak Djokovic l-a învins pe Lorenzo Musetti într-un meci care s-a încheiat la 3:05 dimineaţa

Novak Djokovic (screenshot via Facebook Eurosport Italia)
Mioara Stoica
02.06.2024

Roland Garros 2024 nu este cu siguranţă o ediţie convenţională. Ploaia, de la începutul săptămânii până la sfârşitul acesteia a perturbat şi modificat programul continuu. De asemenea, umiditatea şi temperaturile scăzute (neobişnuite pentru această perioadă a anului) au făcut ca jocul pe terenurile de zgură să fie mai greu decât de obicei. Modificările în programul meciurilor şi graba organizatorilor de a termina probele au dus, de exemplu, la faptul că unele meciuri s-au încheiat la ore inedite. Aşa s-a întâmplat, de exemplu, cu Novak Djokovic şi Lorenzo Musetti, care au terminat meciul duminică la ora 3:05 dimineaţa.

“Nole”, numărul 1 mondial, şi-a păstrat speranţele de a-şi apăra titlul la Bois de Boulogne, învingându-l în turul al treilea pe talentatul jucător italian cu o singură mână pe rever, venind din urmă şi câştigând cu 7-5, 6-7 (6-8), 2-6, 6-3, 6-0, în patru ore şi 29 de minute. Următorul adversar al sârbului, luni, în 16-imile de finală, va fi argentinianul Francisco Cerundolo.

Înainte de această săptămână, Roger Federer era jucătorul cu cele mai multe victorii în istoria turneelor de Grand Şlam, cu 369, însă marca elveţianului a fost egalată acum de balcanic, graţie unuia dintre cele mai emoţionante triumfuri din cariera sa.

"Cineva trebuia să piardă în această seară, sau în această dimineaţă", a zâmbit Djokovic, cu complicitate, după meciul în care a câştigat 150 de puncte, cu 16 mai multe decât Musetti (134). Şi a extins, fără să-şi piardă simpatia în ciuda orei: "Cine poate dormi acum? Este imposibil. Dacă daţi vreo petrecere vin”.

"It's amazing that you stayed. It's 3am. There are still kids. (...) This might be my best match here. Who can sleep now? It's impossible with adrenaline. If you're having a party, I'll come! Allez!"
Novak Djokovic
@PVSportFRpic.twitter.com/WCPScE0Mce

— We Are Tennis (@WeAreTennis) June 2, 2024

Nu toată lumea a fost bucuroasă de ora la care s-a terminat meciul. Norvegianul Casper Ruud, de exemplu, a criticat turneul şi tenisul în general. "Poate fi considerat tenisul unul dintre cele mai dure sporturi din lume? Ce alte sporturi te fac să concurezi mai mult de patru ore la 3 dimineaţa?", a scris pe reţelele sale de socializare dublul finalist de la Roland Garros.

Djokovic, în vârstă de 37 de ani, a părut extrem de obosit în unele momente împotriva lui Musetti, un adversar mult mai tânăr. De aici şi valoarea victoriei care îl plasează în 16-imile de finală ale turneului pe care l-a câştigat deja în 2016, 2021 şi 2023. Sârbul şi italianul ar fi trebuit să înceapă să joace sâmbătă la ora 20:15, dar au ]nceput aproape de ora 23:15. Era deci logic să se termine atât de târziu. Meciul s-a numărat printre cele zece meciuri care s-au terminat cel mai târziu (clasamentul este condus de meciul de la Acapulco 2022 dintre Alexander Zverev şi Jenson Brooksby, care s-a încheiat la ora 4:54).

În ianuarie 2024, au existat eforturi concertate pentru a reduce la minimum meciurile de dimineaţă devreme în circuitele de tenis, ATP (masculin) şi WTA (feminin): au fost anunţate noi reguli de programare, care urmăreau să împiedice începerea meciurilor după ora 23:00, cu excepţia unor circumstanţe excepţionale. Evident, întârzierile cauzate de ploaia de la Paris au fost considerate "circumstanţe excepţionale".

Odată cu succesul obţinut în faţa lui Musetti, Djokovic a ajuns la 369 de victorii de Grand Slam, egalându-l pe Federer şi lăsând în urmă recordurile unor legende precum Rafael Nadal (314), Jimmy Connors (233), André Agassi (224), Ivan Lendl (222), Pete Sampras (203) şi Andy Murray (200). Sârbul va prelua recordul dacă îl va învinge pe Francisco Cerundolo, cu care nu are niciun record anterior. El va avea nevoie, însă, de ceva mai mult pentru a-şi menţine poziţia de numărul 1 după Roland Garros.

De fapt, dacă ar fi pierdut în faţa lui Musetti, Jannik Sinner nu şi-ar fi asigurat locul în fruntea circuitului ATP. Pentru a-şi atinge obiectivul de a-şi menţine poziţia, “Nole” are nevoie să ajungă în finală, iar Sinner să piardă în sferturile de finală sau să-şi apere titlul dacă italianul cade în semifinale. Dacă Sinner avansează în finală, el va urca pe poziţia 1 indiferent de ce va face Novak.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor